Data publicării:

Parcursul unui pacient oncologic în Finlanda. Livia Stan (MSD România): Cred că acesta ar trebui să fie și standardul în România

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Livia Stan, Policy and Market Access Director al companiei farmaceutice MSD România, a explicat parcursul unui pacient oncologic în Finlanda.

Livia Stan a vorbit, în cadrul conferinței ”Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului”, conferință organizată de trustul DC Media Group, despre tratamentul oncologic din Finlanda.

„Este o experiență personală prin care trec în acest moment împreună cu o prietenă foarte dragă care a fost diagnosticată cu cancer de sân în Finlanda. În trei săptămâni pacientul ajunge de la prima vizită în cabinetul medicului generalist până la accesul la tratament.

Acesta este parcursul normal al unui pacient oncologic în Finlanda, unde tratamentul este suportat de stat, dar este și o coplată pe care pacientul o face pentru anumite testări și pentru anumite vizite la medic. În trei săptămâni ai acces la o comisie multidisciplinară care îți dă un protocol de tratament care poate implica chirurgie și/sau alte tipuri de tratamente, inclusiv imunoterapie sau chimioterapie, radiografie și tratamente hormonale. După ce ai această schemă de tratament, în următoare săptămână intri direct în tratament sau în operație. Deci, într-un interval de patru săptămâni pacientul are șansa să aibă acces la tratamentul cel mai potrivit pentru el.

Trasabilitatea pacienților

Cred că acesta ar trebui să fie și standardul în România, într-adevăr acolo există o trasabilitate mai clară a pacienților și nu poți să alegi sau să stabilești tu către cine te duci și cam care ar fi, eu știu, interesul pe care îl poți avea pentru un anumit medic sau altul, sau pentru un centru sau altul. Este foarte clar stabilit și se decontează inclusiv transportul pacientului la sesiunile de tratament pentru că, bineînțeles, pacientul nu poate să conducă și nu poate merge singur către accesat tratament.

Deci, lucrurile acestea se pot face și la noi. Sunt intervenții care deja Casa Națională și felicit pe această cale Casa pentru ultimele modificări pe care le-a făcut la contractul cadru, inclusiv pentru includerea măsurilor de prevenție și unui pachet oncologic pentru persoanele neasigurate. Cred că sunt pași importanți pe care Casa Națională îi face în implementarea Planului Național de Cancer. O văd aici pe doamna consilier Diana Păun, care a fost promotoarea acestui plan și cred că se bucură acum văzând că pașii importanți în implementarea planului se realizează efectiv în România. Cred că doar prin aceste măsuri putem să avem un impact cu adevărat asupra vieții pacientului.

Intervenție la momentul potrivit

Este foarte important să intervenim atunci când trebuie, la momentul la care se diagnostichează această boală pentru că și costurile vor fi mai mici, atât costurile de tratament, cât și costurile cu reinserția persoanei în viața economică și cu șansa pe care această persoană o va avea pentru a produce din nou venituri pentru economie. Rata de supraviețuire la 5 ani, dacă pacientul este diagnosticat în stadii precoce, față de diagnosticul în stadiul 4, de exemplu, este de 98% mai mare.

Costurile, la fel, sunt de 10 ori mai mari în cazul în care diagnosticul este descoperit într-un stadiu avansat al bolii. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știm. Eficientizarea cheltuielilor, da, suntem de acord să participăm la acest demers constructiv împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor și Casa Națională. Știu că există un grup de lucru la Guvern pe această temă la care participă reprezentanții industriei, asociației noastre și a altor asociații de profil”, a precizat Livia Stan.

Urmărește conferința completă:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel