Data publicării:

Parcul Cişmigiu ar putea fi reabilitat peisagistic

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consilierii municipali vor dezbate în şedinţa din 31 iulie un proiect de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea peisagistică a parcului istoric Grădina Cişmigiu.

Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 46,8 milioane lei, dintre care lucrările de construcţii şi montaj reprezintă 40 de milioane de lei. Durata de realizare este estimată la trei ani.

Potrivit referatului de aprobare, Parcul Cişmigiu are o suprafaţă totală de 15,7 ha, este monument istoric, fiind administrat de ALPAB.

"Intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare", prevede documentul.

Obiectivele generale de intervenţie sunt:

- refuncţionalizarea modului de utilizare a parcului cu prezervarea şi punerea în valoare a compoziţiilor de mare calitate precum Ansamblul Cetăţii, Ansamblul Movilei, Ansamblul Terasei trandafirilor, Ansamblul Rondului Roman cu terasele de meditaţie, în concordanţă cu cerinţele de conservare şi cu cerinţele societăţii actuale;

- revitalizarea peisageră a parcului prin aplicarea unor măsuri eficiente şi ştiinţifice de înlocuiri, toaletări, plantări, cu punerea în valoare reciprocă atât a vegetaţiei, cât şi a ansamblurilor construite şi a oglinzii de apă;

- conservarea şi punerea în valoare a tuturor elementelor şi pieselor istorice inventariate;

- conservarea şi protejarea speciilor şi exemplarelor deosebite de vegetaţie şi arbori.

"Documentaţia de reabilitare a parcului istoric Grădina Cişmigiu prezintă avantajele asigurării unui confort sporit şi o calitate deosebită a spaţiului parcului, care va duce la înfrumuseţarea edilitară a întregii zone a oraşului, posibilitatea desfăşurării de activităţi recreative, educaţionale şi sportive într-un ansamblu peisager de valoare", indică documentul.

Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB mai figurează un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea şi modernizarea Centrului Cultural Lumina, din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 32. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este estimată la 22,7 milioane lei, iar durata de execuţie la 12 luni.

Potrivit referatului de aprobare, imobilul, proprietate a municipalităţii, are faţadele afectate de trecerea timpului. Utilizarea iniţială a imobilului a fost de cinematograf, cu fosta denumire Cinema Lumina. În urma seismului din 4 martie 1977 imobilul a fost grav avariat. În 2011 au fost autorizate şi executate lucrări de amenajare şi schimbare a funcţiunii spaţiului din cinematograf în spaţiu pentru alimentaţie publică - cabaret.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel