Parcarea PERFECTĂ. Secretele pe care nici instructorul nu ţi le-a spus
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Ţi s-a întâmplat să te învârţi de mai multe ori în jurul blocului în căutarea locului de parcare potrivit, doar pentru că nu ţi-a ieşit manevra bine? Sau să te chinui minute în şir să potriveşti maşina între alte două? 

Iată câteva indicaţii pentru a face parcarea perfectă, pe care mulţi şoferi nu le-au mai văzut până acum. De exemplu, atunci când vrei să faci o parcare laterală cu spatele, trebuie să te opreşti atunci când colţul maşinii din spate apare la jumătatea oglinzii retrovizoare. Dacă parchezi în pantă, roţile trebuie să fie îndreptate spre bordură, iar dacă maşina e parcată în rampă, roţile trebuie îndreptate spre axul drumului. Cu câteva modificări, regulile se pot aplica atât pentru parcarea laterală dreaptă cât şi pentru parcarea laterală stânga. În plus, pe măsură ce te perfecţionezi, spaţiul necesar pentru a putea parca devine din ce în ce mai mic, scrie tpark.ro

1. Parcare laterală cu spatele 

Primul pas este găsirea unui loc potrivit. Acesta trebuie să fie destul de încăpător astfel încât să nu atingi niciuna dintre maşinile parcate acolo. Ideal ar fi ca locul de parcare să fie cu unul, doi metri mai mare decât lungimea maşinii. Opreşte în paralel cu maşina care va fi în faţa maşinii tale după parcare. Nu contează dacă maşinile au lungimi diferite, important e ca spatele maşinii tale să fie aliniat perfect cu cealaltă. Stând pe loc, roteşte volanul spre stânga până la capăt. Dă uşor cu spatele, dar fără să mişti volanul. Când colţul din dreapta faţă a maşinii care va fi în spatele tău ajunge la mijlocul oglinzii retrovizoare, opreşte şi îndreaptă roţile. Dă din nou cu spatele până când botul maşinii tale trece de maşina pe care ai folosit-o prima dată ca etalon. Opreşte şi trage dreapta de volan, până la capăt. Dă din nou cu spatele, fără să mişti volanul. Când maşina ta e paralelă cu bordura, îndreaptă roţile. 

2. Parcarea cu spatele

Este considerată de mulţi şoferi cea mai simplă metodă de a parca. Poziţionează maşina cu trei locuri de parcare în faţa celui pe care l-ai găsit. Linia de marcaj a celui de-al treilea loc ar trebui să fie la jumătatea portierei tale. În timp ce dai uşor cu spatele, trage de volan spre stânga, până la capăt. Important e să dai încet cu spatele, ca să îţi fie uşor. Foloseşte şi oglinzile laterale. Când ambele linii de marcaj ale locului de parcare îţi apar în oglinzi, îndreaptă volanul. La fel şi când parchezi între două maşini. 

3. Parcarea cu faţa

Oglinda din dreapta maşinii tale ar trebui să fie dreptul plăcuţei de înmatriculare a maşinii de dinaintea locului liber. Roteşte volanul complet spre dreapta. Când maşina e poziţionată complet în locul de parcare, îndreaptă parţial volanul. Vei şti că ai parcat corect când oglinzile tale sunt aliniate perfect cu oglinzile maşinilor din stânga şi dreapta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel