Parcare gratuită în 6 staţiuni de pe litoralul românesc. Veşti bune pentru turişti
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Erik Mclean, Pexels
Fotografie de la Erik Mclean, Pexels
A fost eliminată taxa de parcare din oraşul Mangalia şi alte 5 staţiuni de pe litoralul românesc. 

Primăria Mangalia a eliminat taxa de parcare în oraş şi staţiunile turistice arondate - Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter şi Neptun-Olimp - până la sfârşitul actualului sezon estival. Edilul Radu Cristian spune că decizia a fost luată pentru a încuraja cât mai mulţi turişti să-şi petreacă vacanţele în staţiunile Mangaliei, fără a mai avea grija plăţii locului de parcare, care avea până acum o taxă între trei şi cinci lei pe oră sau 15 lei pentru o zi întreagă.

El a mai propus modificarea legislaţiei privind administrarea plajelor, astfel încât acestea să fie preluate de primării şi date ulterior în folosinţa hotelierilor în condiţiile legii, pentru ca aceştia să ofere gratuit şezlonguri turiştilor.

În ultima perioadă, presa a semnalat preţuri foarte mari în staţiunea Mamaia, de exemplu, unde o zi de parcare costă aproape 100 de lei, iar închirierea a două locuri sub umbrelă, chiar şi 200 de lei, scrie Rador. 

Iniţiativă parlamentară, după ce s-au cerut 200 lei turiştilor pentru a sta pe cearceaf la plajă. "Operatorii privaţi ar trebui să fie mulţumiţi"

Preţurile de pe litoralul românesc au şocat turiştii în 2022, motiv pentru care numărul acestora a fost în scădere accentuată. O iniţiativă parlamentară vizează evitarea situaţiilor în care operatorii privaţi de plaje să mai ceară 200 lei pe un şezlong.

Potrivit OUG 19/2006, litoralul este concesionat de Apele Române către operatori privaţi. La câţiva ani distanţă, Apele Române licitează plajele, iar prin contractele de concesionare, operatorii privaţi trebuie să lase 30% din suprafaţă "la liber" pentru turiştii care vor să stea pe prosop sau cearceaf. În plus, această zonă "la liber" trebuie să fie şi cu cel puţin o latură de deschidere la apă. 

O singură primărie de pe litoral a participat la o astfel de licitaţie şi a reuşit să şi câştige, concesionând un sector de plajă. Este vorba despre primăria Mangalia. 

"Am participat în urmă cu patru ani la licitaţie şi este curios că am câştigat. Este o plajă publică, liberă pentru locuitorii oraşului şi nu numai. Noi o întreţinem şi ne ocupăm de ea. E ca pe vremuri, mergem liberi la plajă. Oamenii mi-au solicitat acest lucru”, spune Radu Cristian, primarul Mangaliei.

Primăria a vrut şi un sector de plajă din staţiunea Neptun, dar a pierdut licitaţia.

"Mi se pare anormal ca în România o instituţie cum este primăria să participe la o licitaţie cu orice SRL din colţul străzii pentru un sector de plajă pe care vrea să-l facă public, pentru locuitori. Este anormal”, mai spune edilul.

Iniţiativă parlamentară pentru plaje publice

Deputatul Bogdan Bola a depus o iniţiativă de modificare a OUG 19/2006, astfel încât "statul român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autorităţile publice locale din UAT-uri riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială”.

Pentru aceste plaje, primăriile ar achita o redevenţă de 2% din valoarea de inventar a plajelor, adică, spune iniţiatorul, undeva la 0,08 lei/mp de plajă, un efort financiar mic pentru o administraţie locală, scrie Adevărul.

"Operatorii privaţi ar trebui să fie mulţumiţi că există o astfel de iniţiativă legislativă din simplul motiv că s-ar crea o alternativă pentru oamenii care vor să stea pe o plajă fără construcţii, fără şezlonguri sau umbrele. S-ar prelua presiunea care o fac astfel de oameni pe operatorii privaţi de plaje şi s-ar evita scandalurile pe care le vedem des între turiştii cu cearşaf şi cel care întreţine plaja”, explică Bogdan Bola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel