Data actualizării:
Data publicării:

Parc fotovoltaic de peste 100 ha. la Galați. Rector Lucian Georgescu: Panourile se vor învârti după soare / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, a vorbit despre parcul fotovoltaic de la Galați.

Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, a fost invitat la DC News, unde a prezentat detalii despre parcul fotovoltaic de la Galați, care va fi realizat în zona haltei de deşeuri de lângă fostul combinat siderurgic.

„Ce suprafață ar putea fi dezvoltată?“, a întrebat Val Vâlcu.

„În acest moment, proiectul este pe un câmp fotovoltaic de cel puțin 100 de hectare. Ne-am concentrat pe zona unde se pot întări malurile bine, unde nu există praf, în care s-a finalizat recuperarea fierului vechi, șamd.

Mai este un avantaj, că Galațiul este unul din cele 6 județe din România care este eligibil pentru programul de tranziție justă PTJ). În județ există o zonă cu suprafață mare de steril, există posibilitatea finanțării prin mai multe căi, inclusiv prin zona de PTJ, există și partea de cercetare

Unul dintre cei mai mari investitorii din România, Liberty, împreună cu primăria, universitatea și cu parteneri din alte 6-7 țări, consideră că este un proiect bun, atunci este un proiect bun“, a spus rectorul Lucian Georgescu.

CITEȘTE ȘI     -     EXCLUSIV Galaţiull verde. Lucian Georgescu: Vrem să transformăm "halta de zgură" de la Combinat într-unHydrogennValleyy. Va fi probabil cel mai mare câmp de fotovoltaice din România

„M-am tot gândit când trec pe lângă aceste parcuri fotovoltaice, cine șe șterge de praf, cine le curăță?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Periodic există servicii de mentenanță obligatorii. Există un serviciu obligatoriu, așa cum există și la eoliene“, a replicat rectorul.

„Dacă tot faceți baterii auto, poate și ștergătoare pentru aceste instalații“, a adăugat, ironic, Val Vâlcu.

„Eu cred că la momentul finanțării vom automatiza sistemul încât expunerea să fie maximă. Ce avem acum, în proporție de 95% sunt sisteme cu poziție fixă, statică. E o expunere pe soare când soarele pică perpendicular pe suprafață, iar expunerea este mai mică în alte situații. Ele nu se învârt după soare. Noi o să facem unele care se învârt după soare“, a mai spus rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Sabotarea cercetării în România. Lucian Georgescu: Ne-au scos din licitație pe motiv că lipseau niște ștampile. A fost foarte supărător și nu a fost prima dată / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel