Paranoicul Putin "se întoarce împotriva" lui Progojin, șeful Grupului Wagner
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW
Paranoicul Putin "se întoarce împotriva" lui Prigojin, după ce șeful Wagner "nu a reușit să înțeleagă" și s-a tot lăudat că forțele sale au obținut mai mult succes decât cele ale Rusiei.

Se spune că Vladimir Putin s-a întors împotriva șefului temutului grup de mercenari  Wagner, după ce Evghenii Prigojin "nu a reușit să înțeleagă aluziile" și a continuat să se laude că forțele sale obțin mai mult succes decât armata Rusiei, scrie Daily Mail.

Șeful Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, a căzut în dizgrația președintelui rus, după ce s-a lăudat continuu că luptătorii săi au avut mai mult succes decât forțele convenționale ale țării, spun experții. La începutul acestei luni, Prigojin a afirmat că mercenarii săi au preluat singuri controlul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei.

Putin s-ar fi simțit amenințat de Prigojin

Se spune că Putin s-a simțit amenințat de ascensiunea lui Prigojin și de autoafirmarea lipsită de tact, au declarat astăzi experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Acest lucru a fost evident, au spus ei, când liderul rus i-a atribuit lui Prigojin sau forțelor sale Wagner meritul pentru capturarea orașului.

Putin, paranoic în privința puterii lui Prigojin, a început să se implice din nou foarte mult în mersul războiului și s-a întâlnit cu comandanții din Armata Rusă, după ce șeful Wagner a postat o poză cu el însuși, alături de mercenarii săi, la intrarea unei mine de sare din Soledar.

"Prigojin nu a acceptat aluziile, dacă au fost aluzii, ci și-a dublat eforturile de a se afirma prin reclamă pentru superioritatea și succesele propriilor trupe", au spus experții de la ISW.

Cum l-a sfidat Prigojin pe Putin



În schimb, șeful Wagner a încercat să-și îmbunătățească poziția susținând că a ajuns pe linia frontului lângă Bakhmut pentru a vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la controlul teritoriilor de acolo.

"Retorica și prezentarea lui de sine au devenit dominatoare și ostentative, iar lucrurile au început să meargă bine pentru el", au spus experții.

De când a început războiul lui Putin, Prigojin și liderul cecen Ramzan Kadîrov au luptat pentru putere, sugerând că într-o zi ar putea dori să-l înlocuiască pe Putin. În plus, Prigojin a criticat public armata și conducerea militară a Rusiei.

"Prigojin și-a imaginat probabil că eforturile sale în Ucraina vor continua să-i aducă putere militară și politică în Rusia", au spus experții ISW.

Dar Putin a început acum să marginalizeze Grupul Wagner și a revenit să se bazeze pe forțele sale convenționale, numindu-l pe generalul Valerii Gherasimov ca nou comandant militar al Rusiei în Ucraina.

Forțele Wagner din Ucraina



"Recenta cădere din grație și influență a lui Prigojin reflectă probabil limitările reale ale puterii sale reale", a spus ISW.

Prigojin are aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, dintre care 40.000 sunt condamnați și 10.000 voluntari angajați, potrivit informațiilor din Marea Britanie și SUA. Cercetătorii ISW au spus că marginalizarea lui Prigojin, care a supravegheat execuția dezertorilor cu barosul, este un semn pozitiv.

Dar reapariția armatei ruse este "îngrijorătoare" deoarece înseamnă că Rusia ar putea reveni pe drumul spre reconstruirea forțelor sale. Cu toate acestea, decizia lui Putin de a-l numi pe Gherasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ale Rusiei, la conducerea războiului, a fost intens criticată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel