Paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea, marele secret al Kemlinului. Ce înseamnă "Pentru uz oficial"? Peskov: Nu îl pot dezvălui
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 21 sep 2022, 23:54
WhatsApp
Paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea, marele secret al Kemlinului. Ce înseamnă "Pentru uz oficial"? Peskov: Nu îl pot dezvălui / Foto: Kremlin.ru
Paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea, marele secret al Kemlinului. Ce înseamnă "Pentru uz oficial"? Peskov: Nu îl pot dezvălui / Foto: Kremlin.ru
Paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea pare a fi marele secret al Kremlinului.

Al șaptelea paragraf din decretul prezidențial privind mobilizarea parțială din Rusia este legat de numărul de mobilizați, potrivit secretarului de presă prezidențial Dmitri Peskov. Acest articol este destinat uzului oficial, iar Kremlinul nu poate dezvălui conținutul său, a mai afirmat Peskov, scrie Komersant. Acest lucru pare a fi cel puțin ciudat, asta pentru că dacă într-adevăr acel paragraf este legat de numărul de mobilizați, acesta ar fi trebuit să fie același cu cel anunțat de ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, de 300.000 de rezervişti.

Suspiciunile au apărut după ce jurnaliștii au observat că în decretul lui Vladimir Putin, publicat pe site-ul Kremlinului, lipsește al șaptelea paragraf. În documentul de pe portalul informațiilor juridice, al șaptelea paragraf spune: "Pentru uz oficial". Atât. Dar ce înseamnă acest uz oficial și de ce paragraful șapte este marele secret al Kremlinului. Deocamdată nimeni nu a oferit o explicație clară. 

Peskov nu poate dezvălui ceva ce a fost deja dezvăluit?

"Într-adevăr, acesta (al șaptelea paragraf al decretului privind mobilizarea n.r.) este pentru uz oficial, așa că nu îl pot dezvălui", a spus Peskov în timpul unei conferințe de presă. La o întrebare clarificatoare a Kommersant despre subiectul acestui paragraf, el a răspuns: "Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Kuzhugetovich Șoigu a spus în interviul său - 300 de mii de oameni. Aici vorbim despre numărul de până la 300 de mii de oameni".

Răspunsul lui Peskov este greu de înțeles. De ce nu poate dezvălui ceva ce a fost deja dezvăluit de Șoigu? Dacă într-adevăr este vorba despre numărul celor mobilizați, iar numărul este 300 de mii, unde e secretul? Putem doar să presupunem că fie este vorba despre o altă cifră, iar Kremlinul o ascunde, fie în acel paragraf scrie cu totul altceva, iar Kremlinul nu vrea ca presa, cetățenii ruși și comunitatea internațională să știe despre ce e vorba.

Reamintim că în Rusia, de astăzi, 21 septembrie, a fost anunțată mobilizarea parțială printr-un decret al lui Vladimir Putin. Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, a spus că mobilizarea ar putea afecta în primul rând soldații, maiștrii și ofițerii sub 35 de ani, dar și ofițerii sub 45 de ani. Amânarea va fi acordată angajaților întreprinderilor din industria de apărare, precum și unor categorii de cetățeni care vor fi stabilite de guvern.

Iată textul integral al decretului:"În conformitate cu legile federale din 31 mai 1996 nr. 61-FZ "Cu privire la apărare", din 26 februarie 1997 nr. 31-F3 "Cu privire la pregătirea și mobilizarea mobilizării în Federația Rusă" și din 28 martie 1998 nr. 53- F3 "Cu privire la serviciul militar și serviciul militar", decid:

1. Să se anunțe mobilizarea parțială în Federația Rusă din 21 septembrie 2022.

2. Să se efectueze apelul cetățenilor Federației Ruse pentru serviciul militar pentru mobilizare în Forțele Armate ale Federației Ruse. Cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar prin mobilizare au statutul de personal militar care servește în Forțele Armate ale Federației Ruse în baza unui contract.

3. Stabiliți că nivelul salariului pentru cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar prin mobilizare în Forțele Armate ale Federației Ruse corespunde nivelului de salariu pentru personalul militar care servește în Forțele Armate ale Federației Ruse în baza unui contract.

4. Contractele de trecere a stagiului militar încheiate de cadrele militare continuă să fie valabile până la sfârșitul perioadei de mobilizare parțială, cu excepția cazurilor de concediere a cadrelor militare din serviciul militar în temeiul stabilit prin prezentul decret.

5. Stabiliți în perioada de mobilizare parțială următoarele motive pentru concedierea din serviciul militar a personalului militar care efectuează serviciul militar în baza unui contract, precum și a cetățenilor Federației Ruse chemați la serviciul militar pentru mobilizare în Forțele Armate ale Rusiei Federaţie:

a) după vârstă - la împlinirea limitei de vârstă pentru serviciul militar;

b) din motive de sănătate - în legătură cu recunoașterea acestora de către comisia medicală militară ca inapt pentru serviciul militar, cu excepția cadrelor militare care și-au manifestat dorința de a continua serviciul militar în funcții militare care pot fi înlocuite cu cadrele militare specificate;

c) în legătură cu intrarea în vigoare a unei hotărâri judecătorești privind impunerea unei pedepse cu închisoarea.

6. Către Guvernul Federației Ruse:

a) să finanțeze activități de mobilizare parțială;

b) să ia măsurile necesare pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Federației Ruse, ale altor trupe, formațiuni și corpuri militare în perioada de mobilizare parțială.

7. Pentru uz oficial.

8. Cei mai înalți funcționari ai entităților constitutive ale Federației Ruse asigură recrutarea cetățenilor pentru serviciul militar pentru mobilizare în Forțele Armate ale Federației Ruse în numărul și în termenele stabilite de Ministerul Apărării al Federației Ruse pentru fiecare entitate constitutivă a Federației Ruse.

9. Oferiți cetățenilor Federației Ruse care lucrează în organizațiile complexului militar-industrial dreptul la amânarea de la recrutare pentru serviciul militar pentru mobilizare (pentru perioada de muncă în aceste organizații). Categoriile de cetățeni ai Federației Ruse cărora li se acordă dreptul la amânare și procedura de acordare a acestuia sunt stabilite de Guvernul Federației Ruse.

Prezentul decret intră în vigoare în ziua publicării sale oficiale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?