Paradoxul lui 2024: oamenii vor avea impresia că este mai bine, că au mai mulți bani. Avertismentul profesorului Coșea: Prefața unei situații foarte grave începând cu anul viitor
Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat, pentru DC News, un mare paradox, în contextul creșterii de salarii și pensii din sectorul bugetar.
BNR a anunțat că, în 2024, consumul gospodăriilor populaţiei ar urma să redevină principalul determinant al avansului PIB. Astfel, consumul ar urma să devină o locomotivă economică. Acest lucru va însemna că vom avea capacitate mai mare de cumpărare cu aceiași bani? L-am contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea pentru a ne explica ce urmează.
”Ce spune Banca Națională este o oportunitate pe care România o are și eu cred în asta, pentru că din punct de vedere al dezvoltării economice, al creșterii economice România ar trebui să aibă o cooperare foarte strânsă între politica monetară a băncii, cu dobânda de referință, și cu politica fiscală a Guvernului. S-a făcut un efort și s-a micșorat dobânda de referință, însă Guvernul nu, din contră. A mers pe linia aceasta a impozitării, a creșterii taxelor, creșterea prețului la energie etc. Și inflația este în creștere, fapt care se vede.
Singura posibilitate, după părerea mea, ca până la sfârșitul anului să existe o anumită echilibrare este, tocmai, consumul. La această dată, nu există nicio dovadă că Guvernul s-ar gândi la o creștere economică, prin relansarea sectorului de producție, a mediului de afaceri.
”În 2024 nu putem miza pe o creștere economică prin investiții”
Consumul este mărit la nivelul consumului de familie, individual, pe două căi. Primul este creditul de consum care a crescut foarte mult, cu două cifre, nu vorbim despre cel imobiliar. Acest credit de consum va crește în continuare pentru că dobânda a scăzut. Pe de altă parte, toate aceste plăți se fac, așa cum se fac ele, pentru că nu este o reușită creșterea pensiilor, dar niște creșteri vor fi. Vor fi și creșteri de salarii în sectorul bugetar, deși Guvernul a spus că nu a făcut acest lucru. Dacă mai adăugăm creșterea salariului minim european, este un avans în ceea ce înseamnă posibilitatea de creștere a consumului, la nivel individual, de familie”, a spus profesorul Mircea Coșea.
”Prin urmare, din păcate, nu este bine, pentru că în acest an nu putem miza pe o creștere economică prin investiții. Nu investițiile sunt cele care vor crește economia României, s-a văzut că nu se poate, investițiile, din punct de vedere al finanțării europene sunt în urmă, pe de altă parte cu cât mărim investițiile în infrastructură pe atât mărim deficitul comercial, pentru că importăm bunuri de capital și, iată, rămâne consumul să crească economia.
”Populația va avea impresia că este mai bine, va avea mai mulți bani, dar, în realitate...”
Consumul se va vedea într-o oarecare acalmie în situația socială a României de până la sfârșitul anului, pentru că lumea va avea puțin mai mulți bani, fie pe credit, fie pe pensii și salarii și, implicit, vor consuma mai mult. Dar acest lucru este cât se poate de toxic pe perioadă medie. Este un consum bazat pe import. Nu este un lucru sănătos. Importăm mult, ne vom împrumuta pentru importuri și astfel rostogolirea datoriei va crește! Ceea ce se întâmplă anul acesta este un paradox. Populația va avea impresia că este mai bine, va avea mai mulți bani, dar, în realitate, este prefața unei situații foarte grave începând cu anul viitor”, anticipează profesorul de economie Mircea Coșea, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News