Paradox: UE dorește să faciliteze achiziționarea legală de arme ca strategie pt combaterea violenței
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Maurício Mascaro/ Pexels
Fotografie de la Maurício Mascaro/ Pexels
Noua strategie a UE de a reduce violența organizațiilor criminale a fost anunțată de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a cărei țară, Suedia, a înregistrat recent o creștere îngrijorătoare a deceselor prin arme.

”Violența bandelor este în creștere în UE și șansele acestor grupuri de a găsi arme sunt în creștere”. Mai mult, ”există o lipsă gravă de cifre exacte privind armele de foc ilegale aflate în circulație”. Potrivit estimărilor, ”sunt 35 de milioane în toată UE, în timp ce în sistemul informaţional al spaţiului Schengen sunt 630 de mii de arme furate”, a fost alarma comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, scrie Europa Today.

Dar, în loc să reducă numărul de arme în circulație, Comisia a decis să ”faciliteze comerțul legal cu arme de foc de uz civil și să reducă povara administrativă pentru producătorii, comercianții și utilizatorii de arme de foc”, a anunțat executivul european. Concret, propunerea vizează introducerea ”procedurilor simplificate de import și export pentru vânători, trăgători sportivi și expozanți”. Una dintre noutăți este că ”nu va fi necesară nicio autorizație prealabilă de import sau export pentru vânătorii cu permis european de arme de foc”.

Sistem electronic de licențiere al armelor

De asemenea, Comisia dorește ”proceduri clare și comune pentru importul, exportul și tranzitul armelor de foc de uz civil, componentelor esențiale ale acestora, muniției și armelor de semnal și alarmă”. De exemplu, vor să scutească de taxă ”producătorii, comercianții cu amănuntul și utilizatorii de arme de foc pentru a obține o licență de import sau export”. 

Măsura propusă introduce un nou sistem electronic de licențiere al UE pentru producătorii și dealerii de arme pentru a solicita autorizație de import și export. Un instrument electronic care va înlocui ”diferitele sisteme naționale, în principal hârtie”. ”Acest nou sistem fără hârtie va economisi timp solicitanților și va simplifica procesul”, subliniază măsura.

Reprimarea armelor ilegale va afecta în primul rând armele de bricolaj. Într-adevăr, Comisia dorește standarde tehnice mai stricte pentru armele de alarmă și semnalizare, ”care sunt dispozitive fabricate pentru a fi capabile să tragă doar cu gaze lacrimogene sau muniție iritantă”. Noile reguli sunt concepute pentru a ”preveni transformarea lor în arme de foc letale”.

Bruxelles mai dorește să introducă ”un certificat de utilizator final pentru cele mai periculoase arme de foc” care ”va certifica dacăcel care a achiziționat arma este destinatarul final al bunurilor și nu intenționează să le transfere altcuiva”. O măsură care, potrivit executivului european, ”va reduce riscul deturnării armelor de foc de pe piața legală către piața neagră în timpul sau după export”.

Normele propuse vor fi acum analizate de Consiliu și Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel