PARADOX în București, săracul oraș bogat. Bulai, despre ajutoarele gen ”pomană”: Formulă de șantajare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
IMM Invest România. Guvernul a aprobat resurse financiare unui număr mai mare de IMM-uri în cadrul Subprogramului AGRO IMM Invest 2022
IMM Invest România. Guvernul a aprobat resurse financiare unui număr mai mare de IMM-uri în cadrul Subprogramului AGRO IMM Invest 2022
România moștenește o cultură de stânga, a ajutoarelor sociale. Nu sunt verificări și măsuri clare, cel puțin nu aplicate conform legii, pentru că partidele au nevoie și se folosesc de această formulă ce trebuia să fie una de sprijin. 

Sociologul Alfred Bulai a subliniat, în emisiunea ”Nord în Papură”, de la DCNews, că România moștenește o cultură de stânga, una care a transformat formula de sprijin în formulă de șantaj, de care partidele se folosesc la alegeri. Ajutoarele sociale sunt acordate tuturor săracilor, indiferent dacă ei au sau nu posibilitatea de a munci. Astfel, se mulțumesc a trăi în acest cerc vicios pentru ei și pentru țară, fără așteptări prea mari, dar cu drept de vot. Masa aceasta dependentă este utilă mai ales primarilor, în perspectiva alegerilor locale, dar și-n perspectiva alegerilor generale, moment în care-și întăresc puterea din teritoriu în fața liderilor de centru. Sociologul subliniază, în cadrul aceleiași emisiuni, că ajutoarele le primesc chiar și cei care ar putea avea resurse, identificând o politică învechită nu cu ani, ci cu zeci de ani. Pe principiul ”nu muncești, nu mănânci”, Alfred Bulai subliniază că persoanele care pot munci, să muncească, pentru că nu ne mai putem permite să oferim ajutor social tuturor. 

Citește și: Cum să AI BANI. Sfaturi ale bogaților lumii. Regula celor 24 de ore și încă șase sfaturi simple

”Moștenim o cultură de stânga, care s-a transformat din ideea de sprijin, de ajutor pentru săraci, într-o formulă de șantajare a săracilor. Știu ce spun! Șantajare politică, în sensul în care cei săraci depind de ajutorul de stat, iar partidele, în schimb, obțin voturi. Au făcut-o toate partidele într-o formă sau alta. La nivel local, primarul de la orice partid încearcă să aibă o asemenea masă.” a punctat sociologul Alfred Bulai. 

”Ajutoarele gen ”pomană” se fac și pentru cei care poate nu au resurse, dar ar putea să aibă.” a explicat el, subliniind: ”Bucureștiul este în acest paradox: este foarte bogat, dar politica, la nivel urban, este tipică anilor `70 - `80 - `90.”

Alfred Bulai explică faptul că ar trebui să existe o filosofie a ajutorului: ”Nu pot să permit ajutorul social celui care poate munci. Dacă poate munci, să muncească.” ”Statul ar trebui să externalizeze, prin structurile private, sprijinul social” a continuat sociologul, în cadrul emisiunii ”Nod în Papură”. 

Vezi de la 1:04:00: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel