Data publicării:

Paradisul oligarhilor Costa del Sol trăiește în incertitudine

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (David Henry)
Sursă foto: Pexels (David Henry)
Costa del Sol a devenit un paradis pentru oligarhii ruși, care și-a dublat populația ex-sovietică în ultimul deceniu. 

Ilona este ucraineană și are un salon de coafură în Marbella, paradisul andaluzian Costa del Sol care în ultimii zece ani și-a dublat populația ex-sovietică, mai ales în rândul rușilor și ucrainenilor, seduși de clima blândă și stilul de viață spaniol.

„Mi-e teamă că nu vor mai veni clienții mei ruși”, mărturisea Ilona în urmă cu câteva zile unei argentiniene care de obicei își aranjează părul la ea. 

În timp ce o însoțea, Ilona a răspuns la două apeluri: erau clienți ruși care, speriați de sancțiunile prin care comunitatea internațională le sufocă conturile bancare și cardurile de credit, se temeau că nu vor mai putea plăti în continuare întreținerea unghiilor pe care ea le are în serviciile salonului. 

Blocarea averilor rusești pentru a face presiuni asupra milionarilor și oamenilor puternici din jurul lui Putin, care bombardează Ucraina de aproape două săptămâni, este una dintre tacticile pe care Uniunea Europeană o are, scrie Clarin.com

Vile, avioane și iahturi de lux

Printre principalele ținte se numără conacele, avioanele private și iahturile de lux, una dintre slăbiciunile magnaților ruși care în Spania își afișează cu opulență bunurile în porturile din Costa del Sol (Puerto Banús), în Insulele Baleare (Malorca) și pe Costa Dorada (Barcelona).

„Un capitalism mafiot care îl susține pe Putin la putere astăzi”, spune Ruth Ferrero-Turrión, profesor de științe politice la Universitatea Complutense din Madrid.

Iahtul Solaris are o lungime de 140 de metri și ascunde în interior un spa, o piscină, o sală de sport și două heliporturi. Nava este deținută de Roman Abramovici, rusul care tocmai a agățat semnul „de vânzare” pe Chelsea Football Club, fiind evaluată la peste 500 de milioane de euro și rămâne momentan acostată în portul Barcelona.

O soartă diferită a avut Galactica Super Nova a miliardarului Vagit Alekperov, fost ministru adjunct al petrolului și gazelor al Uniunii Sovietice și actual președinte al Lukoil, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, care a plecat din Catalonia weekendul trecut pentru a se refugia în Tivat, un port muntenegrean în afara limitelor Uniunii Europene.

Se cere raportul asupra iahturilor

În Insulele Baleare, Marina Comercială a cerut porturilor și cluburilor să raporteze numărul de nave cu lungimea de peste 24 de metri care sunt deținute de cetățeni ruși. În Port Adriano, un port de agrement din Baleare, aflat la 30 de kilometri de Palma de Mallorca, un marinar ucrainean a încercat să scufunde Lady Anastasia, iahtul de lux de 7 milioane de euro la care a lucrat și care aparține milionarului rus Alexander Mijeev.

„Aici, deocamdată, totul este calm. Nu a existat nici un exod sau mișcare a bărcilor”, au transmis autoritățile portuare din Puerto Banús, cea mai exclusivistă zonă de acostare de pe Costa del Sol.

Puerto Banús are capacitatea de a primi aproape o mie de bărci cu lungimea cuprinsă între 8 și 50 de metri. Acostarea acolo poate costa până la 460.000 de euro pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel