Paradă militară 9 Mai Tiraspol. Chișinău, solicitare către Moscova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Foto arhivă. Moment festiv pe străzile din Tiraspol
Foto arhivă. Moment festiv pe străzile din Tiraspol
Guvernul Republicii Moldova a emis o notă diplomatică solicitând Moscovei să nu mobilizeze cu prilejul sărbătorii de 9 mai  trupele rusești staționate în regiunea separatistă Transnistria.

Chișinăul a reacționat la informația, larg vehiculată în mass-media pro-rusă, potrivit căreia la parada militară de la Tiraspol prilejuită de sărbătoarea anuală de 9 mai ar urma să participe contingentul militar al Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Desfășurare militară fără acordul țării-gazdă

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a dezaprobat decizia şi atitudinea comandamentului militar al GOTR şi a făcut apel la autorităţile Federaţiei Ruse să se abţină de la activităţi militare care denotă un comportament sfidător la adresa suveranității teritoriale a Republicii Moldova.

Riscuri potențiale

Ministerul de Externe atrage atenţia asupra riscurilor pe care le comportă coparticiparea GOTR în acţiuni cu caracter militar la adresa procesului de reglementare transnistreană şi de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Astfel de acţiuni subminează, în mod flagrant, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al MAEIE citat de postul local 10TV.

Sărbătoare sovietică

În acest context, Ministerul a reiterat poziţia guvernului moldovean cu privire la imperativul retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul regiunii separatiste transnistrene. Parada militară de 9 mai este o sărbătoare sovietică pusă în scenă anual de autoritățile transnistrene în memoria zilei în care Armata Roșie a ocupat Berlinul (1945).

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel