Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Papa Francisc a aprobat vinerea beatificarea lui Peter Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică în anul 1953, relatează AFP.
Papa a recunoscut "virtuţile eroice" ale acestui prelat şi a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor ( Congregatio de causis sanctorum) să-l promulge drept "venerabil", prima etapă spre beatificare, a anunţat agenţia de presă Vatican News.
Vaticanul recunoştea de altfel martiriul din cauza credinţei sale a prelatului, născut în 1917 în Ungaria într-o familie de religie greco-catolică.
Numit preot în 1942 la Mukacevo, în vestul Ucrainei, a fost hirotonit clandestin episcop auxiliar în 1944.
După război, el a fost somat să se alăture Bisericii Ortodoxe ruse, dar a refuzat. La 27 august 1953, preotul a fost arestat la Silţe (Transcarpatia), în timp ce "ducea euharistia unui om bolnav" şi împuşcat.
Papa Francisc s-a întâlnit cu numărul 2 din Biserica Ortodoxă Rusă înainte de întâlnirea sa cu patriarhul Kirill
Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, înaintea unui summit de luna viitoare în cadrul căruia liderul de la Vatican urmează să se întâlnească şi cu patriarhul Kirill, care susţine războiul din Ucraina, transmite Reuters.
Aceasta a fost prima lor întâlnire, după ce predecesorul mitropolitului Antonie, Ilarion, a fost concediat în luna iunie în urma unei decizii bruşte, care pare să sugereze existenţa unor dezacorduri la vârful Patriarhiei Moscovei în privinţa războiului din Ucraina. Vaticanul a trecut numele mitropolitului Antonie pe lista oficială de audienţe acordate de papa Francisc, însă nu a oferit detalii despre discuţiile purtate în cadrul acestei reuniuni private.
Papa Francisc va participa la un congres al liderilor religioşi care va avea loc în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, în perioada 13-15 septembrie, unde speră că se va întâlni şi cu patriarhul Kirill al Rusiei. Bulat Sarsenbaiev, directorul organizaţiei kazahe care organizează congresul religios, a declarat pentru Astana Times că patriarhul Kirill şi-a confirmat prezenţa la acel eveniment.
Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a sprijinit cu entuziasm invadarea Ucrainei de către Rusia şi a spus că ţara lui reprezintă un bastion împotriva unui Occident pe care el îl consideră decadent.
Poziţia patriarhului Kirill în această chestiune a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă ce a dus la ruperea unor legături cu anumite biserici ortodoxe locale din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC).
Papa Francisc, care a spus că acest conflict este 'un război de agresiune crud şi lipsit de sens', plănuia să se întâlnească cu patriarhul Kirill pe 14 iunie la Ierusalim, dar şi-a anulat vizita în Israel la sfaturile diplomaţilor de la Vatican.
Papa Francisc şi patriarhul Kirill s-au întâlnit o dată, în Cuba, în 2016 - prima întâlnire între un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse după Marea Schismă din 1054. Într-un interviu acordat luna trecută pentru Reuters, papa Francisc a spus că dorea să viziteze Kievul după întoarcerea sa din Canada pe 30 iulie, însă îşi doreşte să ajungă şi la Moscova, de preferat înainte de vizita sa în Ucraina, pentru a promova pacea.
Vladimir Putin a descris acţiunile Moscovei în Ucraina drept 'o operaţiune militară specială', concepută pentru a demilitariza şi a 'denazifica' ţara vecină. Ucraina şi ţările din Occident au etichetat conflictul drept un război neprovocat şi de agresiune din partea Rusiei, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News