Papa Francisc: Nu am de gând să demisionez curând. Primul lucru este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut într-un fel
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Într-un interviu exclusiv la reședința sa din Vatican, Papa Francisc a negat că intenționează să demisioneze și, de asemenea, a negat zvonurile că are cancer, glumind că medicii săi nu i-au spus nimic despre asta.

În mass-media au circulat zvonuri conform cărora evenimente concomitente de la sfârșitul lunii august, inclusiv întâlniri cu cardinali din întreaga lume pentru a discuta despre o nouă constituție a Vaticanului, o ceremonie pentru numirea de noi cardinali și o vizită în orașul italian Aquila, ar putea prefigura un anunț de demisie al Papei.

Orașul Aquila este asociat cu Papa Celestin al V-lea, care a demisionat din papalitate în 1294.

Dar Papa Francisc a negat un astfel de scenariu. ”Toate aceste coincidențe i-au făcut pe unii să creadă că se va întâmpla același lucru. Dar nu mi-a trecut niciodată prin cap. Pentru moment nu", a declarat Papa Francisc într-un interviu exclusiv acordat publicației Reuters citată de Rainews.

Operația de colon ”a fost un mare succes”, a declarat Papa făcând referire operația de stenoză diverticulară pe care a suferit-o anul trecut, în care i s-a extirpat o secțiune din colon, rămânând internat timp de 10 zile la Spitalul Gemelli din Roma.

De altfel Pontiful a negat zvonurile despre existența unui cancer. Medicii ”nu mi-au spus nimic”, a râs el și a respins aceste zvonuri drept ”bârfe de curte”.

Francisc, totuși, a reiterat poziția sa că  într-o bună zi ar putea să demisioneze dacă sănătatea sa precară îl va împiedica să conducă Biserica, ceea ce era aproape de neconceput înaintea lui Benedict al XVI-lea. 

Cu privire la următoarele călătorii pe care le va efectua Papa în viitorul apropiat acesta a anunțat: ”Aș vrea să merg în Ucraina dar mai întâi aș vrea să merg la Moscova. Acum, după întoarcerea din Canada, este posibil să merg în Ucraina”.

”Primul lucru este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut într-un fel, dar mi-ar plăcea să merg în ambele capitale”, a mai adăugat Pontiful.

În ceea ce privește chestiunea avortului, bazat pe sentința Curții Supreme a Statelor Unite, Francis a declarat că respectă decizia dar nu are suficiente informații pentru a vorbi despre ea din punct de vedere juridic.

Suveranul Pontif a condamnat ferm avortul, comparându-l cu ”un asasinat”. ”Întreb: este legitim, este corect să elimini o viață umană pentru a rezolva o problemă?”, a spus Papa.

Într-un mesaj către sportivii care vor participa la campionatele europene de înot, Papa a reamintit că aceștia pot fi ”un motiv pentru a arăta și mai puternic angajamentul nostru pentru o lume fără războaie, fără ură între popoare, fără amenințare nucleară”.

”Cred că și dumneavoastră, ca și mine, sunteți întristat pentru că umbra războiului din Ucraina cântărește acest eveniment sportiv”, a adăugat Papa Francisc. 

Citește și:

Papa, față în față cu mai mulți lideri ortodocși. Francisc a făcut referire la imperialismul Rusiei

Papa Francisc a acuzat joi implicit Rusia de „cucerire armată, expansionism şi imperialism" în Ucraina, calificând conflictul drept un „război de agresiune crud şi fără sens".

Papa a vorbit la Roma în faţa unei delegaţii de lideri ortodocşi şi s-a referit la acest conflict ca fiind unul care îi ridică pe creştini unii împotriva altora. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt predominant creştine ortodoxe, dar în Ucraina există o minoritate catolică considerabilă.

„Reconcilierea între creştinii despărţiţi, ca mijloc de a contribui la pacea între popoarele aflate în conflict, este o consideraţie extrem de oportună în aceste zile, în timp ce lumea noastră este perturbată de un război de agresiune crud şi lipsit de sens, în care mulţi, foarte mulţi creştini se luptă între ei", a spus Papa.

Papa le-a mai spus vizitatorilor ortodocşi că toţi trebuie „să recunoască faptul că cucerirea armată, expansionismul şi imperialismul nu au nimic de-a face cu împărăţia pe care a proclamat-o Isus". A fost a doua zi consecutivă în care Papa a vorbit despre conflictul din Ucraina.

Miercuri, el a condamnat bombardarea unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, numindu-l „ultimul dintr-o serie de atacuri barbare" împotriva Ucrainei. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel