Data actualizării:
Data publicării:

Papa Francisc e în România. Aflați aici programul Suveranului Pontif

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Sanctitatea Sa Papa Francisc a avut o întrevedere cu Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi sfinţi părinţi au vorbit în faţa Sfântului Sinod şi urmează, de la ora 18,15, să oficieze o ceremonie religioasă de la Catedrala Mântuirii Neamului. 

Sâmbătă, 1 iunie, la ora 9.30, Pontiful pleacă de la București cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia.

La slujbă vor asista 25.000 de români, care au ajuns în faţa Catedralei. 

Update 11: Papa Francisc a salutat mulţimea din faţa catedralei "Sf. Iosif". Suveranul Pontif a ieşit în faţa oamenilor pe tonurile imnului pascal. De la Catedrala Sf Iosif, Sanctitatea Sa va merge la Ateneul Român, unde va fi organizat un dineu în onoarea sa. 

Update 10: Papa Francisc a ajuns la Catedrala 'Sfântul Iosif', unde va participa la Sfânta Liturghie şi va rosti o omilie. Suveranul Pontif a parcurs drumul de la Catedrala Naţională până la Catedrala 'Sfântul Iosif' cu papamobilul, salutând pe traseu miile de oameni ieşiţi pe străzi. În jurul catedralei mii de oameni au fluturat steguleţele galbene ale Sfântului Scaun şi steguleţe tricolore. Oamenii scandează 'Vivat Papa'. La Catedrala 'Sfântul Iosif' au ajuns deja preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului.

Update 9: Papa Francisc s-a urcat în papamobil la ieşirea din Catedrala Mântuirii Neamului. Sanctitatea Sa a salutat mulţimea şi a binecuvântat câţiva copii aflaţi lângă maşină.  

Update 8: Rugăciunea Tatăl Nostru a fost rostită în limba latină de Sanctitatea Sa, Papa Francisc, dar şi de toţi creştinii catolici din Catedrala Mântuirii Neamului. Momentul a fost urmat de intonarea unor cântece religioase pascale în limba română. 

"Aş dori să-mi exprim mulţumirea şi emoţia pentru că mă aflu în acest templu sfânt care ne adună în unitate. Isus i-a chemat pe fraţii Andrei şi Petru să-şi părăsească mrejele ca să devină împreună pescari de oameni. Chemarea proprie nu este completă dacă lipseşte chemarea fratelui. Astăzi, stând alături, dorim să înălţăm împreună, din inima ţării, rugăciunea comună 'Tatăl nostru'. Ea sintetizează identitatea noastră de fii şi, în special, de fraţi care se roagă unul lângă celălalt. Rugăciunea 'Tatăl nostru' afirmă certitudinea promisiunii făcute de Isus ucenicilor săi: 'Nu vă voi lăsa orfani' şi ne oferă încredere să primim şi să acceptăm fratele ca pe un dar", a spus Papa Francisc, în discursul de la Catedrala Naţională. 

"De dezvoltarea tehnologică şi de bunăstarea economică au beneficiat mulţi, dar cei mai mulţi au rămas implacabil excluşi, în vreme ce globalizarea care impune conformare a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, slăbind etica şi convieţuirea, poluată, în ultimii ani, de un copleşitor simţământ de teamă care, deseori înteţit artistic, duce la închidere şi ură. Avem nevoie să ne ajutăm să nu cedăm seducţiilor culturii urii şi a individualismului care, deşi nu mai e atât de ideologică precum în timpurile persecuţiei ateiste, este totuşi mai convingătoare şi nu mai puţin materialistă. Ea recomandă deseori ca mijloc de dezvoltare ceea ce se arată imediat şi rezolvabil, dar în realitate este indiferent şi superficial", a mai spus Papa Francisc. 

Update 7: Credincioşii au început să vină vineri încă de la ora 15,00, la Catedrala 'Sfântul Iosif' din Bucureşti, unde, la ora 18,00, va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată de predica Papei Francisc. Cei care au locuri în spaţiul special amenajat din faţa catedralei urmăresc pe un ecran imens cele mai importante momente din timpul vizitei Suveranului Pontif la Bucureşti, reportaje, precum şi imnul dedicat venirii Papei în Romania. Mai multe măicuţe au rostit la microfon rugăciuni şi au spus Rozariul, îndemnându-i şi pe credincioşi să li se alăture. O călugăriţă a remarcat că rugăciunile au avut efect, deoarece s-a înseninat cerul, în ciuda faptului că se anunţase furtună în Capitală. Sosirea arhiepiscopului Ioan Robu a fost salutată de cei prezenţi cu aplauze.

Printre cei care au venit ca să participe la slujba oficiată în interiorul Catedralei se numără şi fostul principe Nicolae. Probabil cel mai tânăr participant la eveniment este o fetiţă de două săptămâni, a cărei familie a venit din Brazilia pentru un loc de muncă la o companie românească.

Update 6: "Să mergem împreună în ascultarea Domnului. Ne este exemplu ceea ce a făcut Hristos în ziua Paştelui, pe când mergea împreună cu ucenicii pe drumul spre Emaus. Ei discutau despre cele întâmplate, despre neliniştile, îndoielile şi întrebările lor. Domnul i-a ascultat cu răbdare şi le-a vorbit cu inima deschisă, ajutându-i să înţeleagă şi să discearnă evenimentele. Şi noi avem nevoie să-l ascultăm împreună pe Domnul, mai ales în aceste ultime timpuri, în care drumurile lumii au dus la rapide schimbări sociale şi culturale', a afirmat Papa Francisc.Să mergem împreună în ascultarea Domnului. Ne este exemplu ceea ce a făcut Hristos în ziua Paştelui, pe când mergea împreună cu ucenicii pe drumul spre Emaus. Ei discutau despre cele întâmplate, despre neliniştile, îndoielile şi întrebările lor. Domnul i-a ascultat cu răbdare şi le-a vorbit cu inima deschisă, ajutându-i să înţeleagă şi să discearnă evenimentele. Şi noi avem nevoie să-l ascultăm împreună pe Domnul, mai ales în aceste ultime timpuri, în care drumurile lumii au dus la rapide schimbări sociale şi culturale", a afirmat Papa Francisc.

Update 5: "Noua Catedrală Naţională este un simbol al libertăţii religioase a poporului român după 50 de ani de comunism", a declarat Preafericitul Daniel. 

Update 4: În Catedrala Naţională se află deja preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale şi sportive româneşti. Programul vizitei de la Catedrala Naţională va cuprinde rostirea rugăciunii 'Tatăl nostru' în limba latină, urmată de cântări pascale catolice.

După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii 'Tatăl nostru' în limba română şi intonarea de cântări pascale ortodoxe. Patriarhul Daniel va rosti un cuvânt de salut pascal, urmat de un cuvânt de răspuns al Sanctităţii Sale Papa Francisc. La ieşirea din Catedrală, cei doi înalţi ierarhi vor saluta credincioşii prezenţi cu salutul pascal 'Hristos a înviat!'. Înainte de acest moment, Papa Francisc a avut o întrevedere, la Palatul Patriarhiei, cu Patriarhul Daniel şi cu membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române.

Papa Francisc a venit în România la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, prima a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă

Update 3: Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a fost primit cu pâine şi sare la Catedrala Mântuirii Neamului. Românii prezenţi în faţa Catedralei l-au întâmpinat cu aplauze pe Suveranul Pontif. 

"Hristos a înviat", le-au transmis atât Preafericitul Părinte Daniel, cât şi Sanctitatea Sa, Papa Francisc, celor prezenţi. Mulţimea a răspuns, în cor, "Adevărat A Înviat". 

Update 2: De la ora 17,00, Papa Francisc va participa, la Catedrala Mântuirii Neamului, la rostirea rugăciunii Tatăl Nostru. La eveniment vor participa şi Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu. 

Update 1: Klaus Iohannis a ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului. Preşedintele României a fost întâmpinat cu aplauze de românii prezenţi la Catedrală. 

Update: Papa Francisc a plecat de la Palatul Patriarhiei, unde a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. La Palatul Patriarhiei, Suveranul Pontif s-a întâlnit şi cu membrii Sinodului Permanent al BOR. Vizita la Catedrala Naţională este următorul punct din programul Sanctităţii Sale, aflat vineri la Bucureşti. În continuare, pe traseul de deplasare a Papei prin oraş, mii de oameni îl salută, fac fotografii şi îi scandează numele. Pe străzile de pe traseu au ieşit vineri foarte mulţi părinţi cu copii, dar şi tineri, care au dorit să îl vadă pe Papa Francisc. Pe tot drumul, Suveranul Pontif a salutat, de la geamul maşinii, mulţimea adunată pe străzi.

"Acum douăzeci de ani, în faţa acestui Sfânt Sinod, Papa Ioan Paul al II-lea spunea: 'Am venit să contemplu Chipul lui Hristos gravat în Biserica dumneavoastră; am venit să venerez Chipul suferind, zălogul unei speranţe reînnoite'. Şi eu am venit aici ca pelerin, frate pelerin, ce doreşte să vadă chipul Domnului în chipul fraţilor; privindu-vă, vă mulţumesc din inimă pentru primirea voastră", a spus Papa Francisc, la întâlnirea cu Sinodul Permanent al BOR de la Palatul Patriarhal.

"Atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi Patriarhul Teoctist au fost apărători ai credinţei creştine şi au simţit în activitatea lor ajutorul lui Iisus Hristos, a declarat vineri Patriarhul Daniel, la întâlnirea cu Papa Francisc. 'Cu salutul pascal 'Hristos a înviat!', vă primim în această sală a Palatului Patriarhiei, în care, la 8 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primit de Patriarhul Teoctist şi de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această sală este numită simbolic în limba latină Conventus, adică Întâlnire. Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul episcopatului său în Polonia, şi Patriarhul Teoctist, ca episcop în România, au avut o experienţă spirituală comună, şi anume au cunoscut anii grei ai regimului comunist, când Biserica a fost marginalizată şi persecutată. De aceea, întâlnirea lor la Bucureşti, în zilele de 7 - 9 mai 1999, a fost marcată de bucuria libertăţii religioase a creştinilor şi amplificată de sărbătoarea Sfintelor Paşti. Atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi Patriarhul Teoctist au fost apărători ai credinţei creştine şi au simţit în activitatea lor ajutorul lui Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat. În acest sens, predecesorii noştri ne cheamă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generaţii credinţa în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane. Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm şi să promovăm familia creştină tradiţională formată din bărbat, femeie şi copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrâneşte rapid', a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la întâlnirea Papei Francisc cu Sinodul Permanent al BOR de la Palatul Patriarhal. El a vorbit şi despre Evanghelie. 'Predicarea Evangheliei lui Hristos înseamnă astăzi să unim Liturghia cu filantropia, rugăciunea cu acţiunea socială în ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi şi marginalizaţi. În acelaşi timp, Evanghelia lui Hristos ne cheamă să promovăm dreptatea, reconcilierea şi solidaritatea în societate pentru ca iubirea lui Hristos pentru toţi oamenii să fie percepută ca fiind binecuvântare, pace şi bucurie, pentru persoane şi pentru popoare', a spus Patriarhul Daniel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel