Data actualizării:
Data publicării:

Papa Francisc în România. Cine sunt episcopii care vor fi beatificaţi

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Vă prezentăm care sunt episcopii beatificaţi de către Papa Francisc duminică, 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

- Preasfinţitul Vasile Aftenie, (n.1899) cel dintâi episcop martir pentru credinţă, care a respins ispititoarele propuneri de lepădare si trecere la o altă Biserică, spunând: "credinţa noastră nu este o cămasă, pe care să o pui seara si să o scoţi dimineaţa". A murit, la 51 de ani, ca urmare a bestialelor torturi la care a fost supus, în 10 mai 1950, la infirmeria închisorii din Văcăresti.

- Înalt Preasfinţitul Valeriu Traian Frenţiu, (n. 1875) seniorul Colegiului episcopal, cel care a condus rezistenţa Bisericii Greco-Catolice în timpul persecuţiei, scriind în ultima scrisoare pastorală din 24.07.1948: "Avem datoria să suferim dacă este necesar, poate ofense, poate bătăi, poate chiar închisoare, sărăcie, pentru că aceasta înseamnă a da glorie lui Dumnezeu...". A rămas ferm hotărât să rămână fidel Bisericii Romei si Sfântului Scaun, "în viaţă si în moarte". Domnul l-a chemat la Sine, la 11 iulie 1952, când avea 77 de ani, din celula 44 a Penitenciarului Sighet.

- Preasfinţitul Ioan Suciu, (n. 1907) cel mai tânăr martir al Colegiului episcopal, arestat în repetate rânduri pentru neobosita activitate pastorală si catehetică, cu elevii si tinerii. În 1948 predica credinciosilor săi: "Bisericii Române Unite îi lipseste încă frumuseţea martiriului si a prigoanei, îi lipsesc încă rănile Mântuitorului". Îsi încheie pelerinajul pământesc la doar 46 de ani, în Penitenciarul din Sighet, în celula 44, într-un mod magistral, rostind cu voce tare, strigând, rugăciunile "Tatăl nostru" si "Născătoare de Dumnezeu". Era în 27 iunie 1953.

- Preasfinţitul Tit Liviu Chinezu, (n.1904) cel mai tânăr arhiereu, ridicat la treapta episcopatului în perioada detenţiei la Mănăstirea Căldărusani. Se alătură cu perseverenţă în credinţă Colegiului episcopal scriind: "Îmi ofer viaţa pentru a-l sluji pe Petru cu toată deschiderea si sinceritatea". A primit martiriul pentru Hristos la Penitenciarul din Sighet, la 51 de ani, în celula 62, la 15 ianuarie 1955. A murit de frig, fiind bolnav si singur în izolare.

- Preasfinţitul Ioan Bălan, (n. 1880) Episcopul Lugojului, care încă din tinereţe aspira la sfinţenie si la martiriu. Eruditul arhiereu a rămas perseverent propriei credinţe cu preţul sănătăţii si al libertăţii. Răspundea cu fermitate Patriarhului Justinian: "Dacă noi, am crede că Biserica Ortodoxă este adevărata Biserică a lui Hristos, în acest moment ne-am da semnătura de trecere, căci noi voim să fim cu Hristos! Dar nu aţi venit la noi cu argumente teologice, nici cu virtuţile crestinesti, ci ne-aţi arestat si ne-aţi întemniţat. Hotărât, acestea nu sunt metodele lui Hristos!". A răspuns ultimei chemări la 4 august 1959, având vârsta de 79 de ani, fiind în domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Ciorogârla de lângă Bucuresti.

- Preasfinţitul Alexandru Rusu, (n.1884) Episcopul Maramuresului, rămas ferm în credinţă, în pofida arestărilor si a ispitirilor, a presiunilor si torturilor, a privaţiunilor si suferinţelor. Îsi pregătea credinciosii prin pastorala din 1948 scriind: "acestea trebuie să ne găsească uniţi si gata de sacrificiu, pregătiţi să urmăm misiunea noastră de apostolat crestin cu mai multă iubire pentru Dumnezeu si pentru aproapele". Este episcopul cu cel mai lung timp de detenţie aproape 15 ani în penitenciare sau în închisori (Dragoslavele, Căldărusani, Curtea de Arges, Ciorogârla, Cocos, Galaţi, Cluj, Gherla, Pitesti, Dej), care a trecut Domnul la 79 de ani, în ziua de 9 mai 1963, în infirmeria Penitenciarului din Gherla, oferindu-si viaţa pentru Biserica Greco-Catolică, primind dezlegarea sacramentală si oferind tuturor celor care se aflau acolo, în aceeasi cameră a infirmeriei, pacea lui Hristos.

- Episcopul Iuliu Hossu, (n.1885) a fost cel dintâi purpurat al Neamului românesc, a rămas fidel până la sfârsit motoului său de viaţă, care a fost si răspunsul pe care l-a dat în repetate rânduri autorităţilor de Stat si Ierarhiei Bisericii ortodoxe, si anume: "cu preţul libertăţii NU!, până la moarte, credinţa noastră este viaţa noastră!". S-a înălţat la Casa Tatălui la 28 mai 1970, având vârsta de 85 de ani, fiind încă în domiciliu obligatoriu la Mănăstirea ortodoxă Căldărusani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel