Papa Francisc: Grâul nu ar trebui să fie folosit ca o armă de război. Trebuie garantat dreptul universal la hrană
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Papa a cerut ridicarea blocajelor asupra exporturilor de cereale, spunând că grâul nu ar trebui folosit ca „armă de război”.

În discursul său săptămânal adresat celor adunați în Piața Sf. Petru, Papa Francisc a spus că multe milioane dintre cei mai săraci oameni din lume depind de grâul din Ucraina, care reprezintă aproximativ 12% din grâul globului.

„Facem un apel sincer la toate eforturile pentru a rezolva această problemă și pentru a garanta dreptul uman universal la hrană”, a spus el.

Pe fondul unei crize alimentare care se adâncește, Națiunile Unite încearcă să încheie un acord care să permită exportul de cereale ucrainene blocat în prezent în porturile Mării Negre de armata rusă.

Înainte de război, 90% din exporturile Ucrainei au plecat din Marea Neagră, dar toate sunt acum închise. Rusia a ocupat cea mai mare parte a coastei Ucrainei și a blocat orice acces spre zonele rămase neocupate.

Ucraina continuă să încerce să-și exporte depozitele de cereale rutier, flvuial și feroviar - dar fără acces la porturile de la Marea Neagră are puține șanse să-și atingă obiectivele, a declarat săptămâna trecută un oficial de la Ministerul Agriculturii din Ucraina pentru Reuters.

Președintele Vladimir Putin a spus că va permite navelor cu cereale să părăsească portul Odesa doar în schimbul ridicării sancțiunilor, conform BBC.

Abundența de grâu ucrainean în Portul Constanța îi afectează pe fermierii din România: Deși le-au crescut cheltuielile, prețul scade

Invitat la DC News, Toma Dinu, decanul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV, a vorbit despre problemele întâmpinate de fermierii români din cauza importurilor de grâu ucrainean în Portul Constanța:

„Se va mai ivi o problemă, deja fermierii au început să se plângă. Abundența de grâu ucrainean pe portul Constanța va scădea prețul în Portul Constanța. Nu e bine pentru fermier“, a spus Toma Dinu.

„Păi și nu e bine? Poate face făină în țară. Odată ce prețul a crescut, crește peste tot...suntem ca în Moromeții“, a spus Val Vâlcu.

„Nu e bine pentru fermier. Fermierul vine dintr-un istoric în care motorina i-a crescut la preț, îngrășămintele i-au crescut la preț, pesticidele i-au crescut, salariile i-au crescut și se așteaptă și el ca aceste creșteri de prețuri la importuri să fie cumva compensate de prețul de vânzare. Când zice că a pus mâna pe venit, pe un preț frumos, 407 euro pe tonă livrare septembrie 2022, vine grâul din Ucraina, 10-20 de milioane de tone în Constanța și să vedeți atunci ce prețuri vor fi“, a adăugat Toma Dinu.

„Păi nu avem preț european, preț mondial? Nu poate să ducă grâul românesc, pe tren, pe Dunăre, în Europa? Avem porturi la Galați, la Giurgiu, la Oltenița, se poate gândi o schemă prin care să le ia pe Dunăre și să le ducă în Germania?“, a întrebat Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel