Data publicării:

Papa Francisc face un turneu european. Astăzi a ajuns în Luxemburg, urmează Belgia

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Suveranul Pontif a ajuns în Luxemburg.

Papa Francisc a sosit joi în Luxemburg pentru o scurtă vizită într-una dintre cele mai mici țări din Europa, înaintea unei călătorii de weekend în Belgia, unde va evidenția nevoile migranților și se va întâlni cu un grup de supraviețuitori ai abuzurilor comise de clerul catolic, conform Reuters.

Turneul este o vizită europeană rară pentru Papa Francisc, care a avut tendința de a merge în locuri care nu au fost niciodată vizitate de un papă sau în care catolicii sunt o mică minoritate. Aceasta are loc la mai puțin de două săptămâni după ce Papa Francisc s-a întors dintr-un solicitant turneu de 12 zile, în patru țări din Asia de Sud-Est și Oceania.

Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, care folosește un scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchi și la spate, a coborât din zborul charter ITA Airways cu ajutorul unui lift mobil.

El a fost întâmpinat la Aeroportul Internațional Findel de monarhul luxemburghez, Marele Duce Henri, de Marea Ducesă Maria Teresa, de prim-ministrul Luc Frieden și de un grup de aproximativ 100 de elevi, toți purtând pulovere maro.

Papa va avea ulterior întâlniri private cu Marele Duce și cu prim-ministrul, înainte de a ține un discurs în fața autorităților politice ale țării. De asemenea, se va întâlni cu catolicii locali la Catedrala Notre-Dame din Luxemburg.

Întâlnire cu supraviețuitori ai abuzurilor

În Belgia, el va avea o întâlnire privată cu 15 supraviețuitori ai abuzurilor, a declarat ambasadorul țării la Vatican, Patrick Renault.

Din 2012 în Belgia au fost depuse peste 700 de plângeri și rapoarte de abuzuri în care a fost implicată biserica, potrivit unui raport al bisericii. În martie, Papa a exclus din preoție un fost episcop belgian care a recunoscut că a abuzat sexual doi nepoți.

Vineri dimineață Papa Francisc urmează să se întâlnească cu Regele Philippe al Belgiei și cu prim-ministrul Alexander De Croo, după care va susține un discurs.

În zborul de joi dimineață de la Roma, Papa Francisc a salutat pe scurt jurnaliștii care călătoreau cu el în avion, dar nu a făcut turul aeronavei pentru a-i întâlni individual, așa cum face de obicei.

Papa a declarat că nu se simțea în stare să „facă turul” prin partea din spate a aeronavei cu un singur culoar.

Luxemburg, o țară cu o suprafață de 2586 km pătrați, numără aproximativ 271000 de catolici printre cei 654000 de locuitori ai săi, potrivit Vaticanului.

Papa Francisc, vizită în Singapore

Reamintim că Papa Francisc a efectuat o vizită în Singapore unde i-a îndemnat pe liderii politici să caute salarii echitabile pentru cei peste un milion de lucrători străini mai prost plătiți din țară.

Suveranul Pontif și-a exprimat îngrijorarea față de îmbătrânirea rapidă a populației din Singapore și față de forța sa de muncă migrantă, concentrată în industria construcțiilor și a serviciilor interne.

„Sper că se va acorda o atenție deosebită celor săraci și vârstnicilor ... precum și protejării demnității lucrătorilor migranți”, a precizat atunci Papa într-un discurs adresat unui număr de aproximativ 1000 de politicieni și lideri civili și religioși.

Citește în continuare despre vizita Papei în Singapore aici: Papa Francisc îndeamnă la salarii echitabile pentru lucrătorii migranți din Singapore - FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel