Data publicării:

Papa Francisc depășește problemele de sănătate pentru a prezida slujba de Paște și pentru a face un apel pentru pace în Gaza și Ucraina.

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Papa Francisc, revenit după o lungă perioadă de probleme respiratorii, a condus aproximativ 60.000 de oameni în celebrările de Paște duminică, făcând un apel puternic pentru încetarea focului în Gaza și un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

Francisc a prezidat slujba de Paște de duminică în Piața San Pietro împodobită cu flori și apoi a rostit o rugăciune sinceră pentru pace în cadrul rezumatului său anual al crizelor globale. Oamenii din Gaza, inclusiv mica comunitate creștină de acolo, au fost o sursă constantă de îngrijorare pentru Francisc și Paștele în Țara Sfântă în ansamblu a fost un eveniment sobru anul acesta dat fiind războiul, relatează Associated Press.

"Pacea nu se face niciodată cu arme, ci cu mâini întinse și inimi deschise", a spus Francisc de pe loggia care dădea spre piață, primind aplauze din partea mulțimii adunate sub vântul puternic.

Francisc părea în formă bună, în ciuda faptului că a sărbătorit ajunul Paștelui timp de 2 ore și jumătate în miez de noapte cu puțin timp înainte. Pontiful, care a avut o parte dintr-un plămân înlăturat când era tânăr, s-a luptat cu probleme respiratorii toată iarna și participarea sa deplină la serviciile de Paște nu era în întregime garantată, mai ales după ce a omis procesiunea tradițională de Vinerea Mare. Dar semnul că pontiful în vârstă de 87 de ani se simțea bine a fost faptul că a făcut mai multe tururi în piață în papamobil după slujbă, salutându-i pe cei care-i urau binele.

Vaticanul a spus că aproximativ 60.000 de oameni au participat la slujbă, cu mai mulți care umpleau bulevardul Via della Conciliazione care duce spre piață. La începutul serviciului, o rafală de vânt a răsturnat o icoană religioasă mare pe altar, la doar câțiva metri distanță de papă, dar ghizii au ridicat-o repede.

Foto: Unsplash

Slujba de Paște este una dintre cele mai importante date din calendarul liturgic, celebrând ceea ce credincioșii catolici cred că a fost învierea lui Isus după răstignirea sa. Slujba precede binecuvântarea "Urbi et Orbi" (pentru oraș și pentru lume), în care papa oferă în mod tradițional o listă lungă a amenințărilor care afectează umanitatea. Anul acesta, Francisc și-a îndreptat gândurile în mod special către oamenii din Ucraina și Gaza și toți cei care se confruntă cu războiul, în special copiii care, a spus el, "au uitat cum să zâmbească".

„În solicitarea de respectare a principiilor dreptului internațional, îmi exprim speranța pentru un schimb general de prizonieri între Rusia și Ucraina: toți pentru binele tuturor!”, a spus el.

El a cerut eliberarea „promptă” a prizonierilor luați din Israel la 7 octombrie, un încetare imediată a focului în Gaza și accesul umanitar pentru a ajunge la palestinieni.

„Să nu permitem continuarea ostilităților actuale să aibă repercusiuni grave asupra populației civile, acum la limita rezistenței sale, și mai ales asupra copiilor”, a spus el într-un discurs care a atins și situația haitienilor, a Rohingya și a victimelor traficului de persoane. În ultimele săptămâni, Francisc a evitat în general să țină discursuri lungi pentru a evita tensiunea asupra respirației sale. A renunțat la omilia de Duminica Floriilor săptămâna trecută și a decis în ultimul moment să rămână acasă de la procesiunea de Vinerea Mare de la Colosseum.

Vaticanul a spus într-o explicație scurtă că decizia a fost luată pentru „conservarea sănătății sale”.

Foto: Agerpres

Decizia a dat rezultate, deoarece Francisc a putut recita rugăciunile slujbei lungi a Vigiliei de Paște de sâmbătă seara, inclusiv administrarea sacramentelor botezului și primirea Comuniunii pentru opt noi catolici, și a prezidat slujba de Paște de duminică și a rostit discursul său.

Dar lucrurile erau departe de a fi normale în Ierusalim, unde slujba de Paște a venit și a plecat la Biserica Sfântului Mormânt. Doar câteva zeci de credincioși au participat la slujbă în timp ce războiul dintre Israel și Hamas continuă în Gaza.

În anii trecuți, biserica era plină de credincioși și turiști. Dar conflictul sângeros din Gaza, acum în al șaselea său lună, a determinat o scădere mare a turismului și pelerinajelor în întreaga Israel și teritoriile palestiniene.

Străzile vechiului oraș erau, de asemenea, lipsite de creștini palestinieni din Cisiordania, care de obicei se îndreptau spre oraș pentru Paște. De când a izbucnit conflictul, credincioșii palestinieni din teritoriul ocupat de Israel au avut nevoie de permisiune specială pentru a trece prin punctele de control în Ierusalim.

În Gaza, situația era și mai sumbră. Doar câteva zeci de creștini palestinieni au sărbătorit slujba de Paște la Biserica Sfintei Familii din Gaza City, dar nu a fost mult de sărbătorit.

„Asta nu se simte ca Paște, ca alte ori”, a spus Winnie Tarazi, o creștină din Gaza City. „Este pentru că suntem aici privați de casele noastre, bunurile noastre, copiii noștri și totul. Am pierdut familia între cei care au fugit, care au rămas și care au fost distruse.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel