Papa Francisc, apel la politicienii din Liban 'să lase deoparte interesele personale'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Papa Francisc, apel la politicienii din Liban într-o criză fără precedent
Papa Francisc, apel la politicienii din Liban într-o criză fără precedent
Papa Francisc a lansat duminică un apel către politicienii din Liban, cerându-le 'să lase deoparte interesele personale' în contextul în care ţara, aflată într-o criză fără precedent, a intrat într-o perioadă de vacanţă prezidenţială, relatează AFP.

'Profit (de acest moment) pentru a face un apel la politicenii libanezi: lăsaţi deoparte interesele personale, uitaţi-vă la ţară şi puneţi-vă de acord', a declarat el într-o conferinţă de presă la bordul unui avion la întoarcerea dintr-o vizită de patru zile în Bahrain. 'Mai întâi Dumnezeu, apoi patria şi după aceea interesele', a adăugat Suveranul Pontif.

'Nu vreau să spun să salvaţi Libanul, pentru că nu suntem salvatori. Dar, vă rog: sprijiniţi Libanul, ajutaţi-l pentru a ieşi din această pantă proastă. Fie ca Libanul să îşi regăsească grandoarea', a mai spus el, subliniind că 'există mijloace' pentru asta.

Libanul 'este atât de generos, dar suferă', a adăugat Papa Francisc, exprimându-şi 'durerea' faţă de problemele ţării, unde 80% din populaţie trăieşte acum sub pragul sărăciei, notează Agerpres.

Citește și - Papa Francisc a avut o durere puternică de genunchi care l-a țintuit în scaunul din avion, în călătoria spre Bahrain

Durerea de genunchi de care suferă papa Francisc a fost atât de puternică joi, pe parcursul călătoriei sale spre Bahrain, încât suveranul pontif a fost incapabil să se deplaseze în avionul papal pentru a-i saluta pe reporterii care îl însoţeau, aşa cum procedează de obicei, transmite Reuters. 

Papa, în vârstă de 85 de ani, a mers ajutat de un baston după ce şi-a rupt un ligament la genunchi la începutul acestui an şi uneori utilizează un fotoliu rulant, însă în timpul zborurilor a reuşit întotdeauna să se deplaseze prin avion pentru a schimba câteva cuvinte cu jurnaliştii acreditaţi la Vatican.

'Astăzi am dureri mari şi nu sunt în stare să mă mişc prin avion...'

'Astăzi am dureri mari şi nu sunt în stare să mă mişc prin avion aşa că o să stau jos şi o să veniţi voi la mine', le-a spus papa Francisc reporterilor în timpul zborului către Bahrain unde efectuează o vizită de patru zile.

Suveranul pontif a declarat că a avut o şedinţă de terapie fizică miercuri, iar genunchiul îl doare întotdeauna ziua următoare. În pofida durerii, papa Francisc a părut bine dispus în timp ce jurnaliştii l-au salutat individual în partea din faţă a avionului, notează Reuters.

'Va fi o călătorie interesantă care ne va pune pe gânduri', a spus liderul de la Vatican. Călătoria sa apostolică în Bahrain, între 3 şi 6 noiembrie, are drept scop îmbunătăţirea legăturilor cu lumea islamică, însă papa trebuie de asemenea să navigheze un conflict din această ţară pe tema drepturilor omului în care sunt implicate monarhia musulmană sunită, pe de o parte, şi musulmanii şiiţi, pe de alta.

Papa Francisc va susţine o cuvântare la 'Forumul pentru Dialog: Orientul şi Occidentul pentru Coexistenţa Umană', va avea întrevederi cu regele Hamad bin Isa al-Khalifa şi se va întâlni cu membrii Consiliului Musulman al Bătrânilor la o moschee din complexul palatului regal. Bahrain a declarat că forumul interconfesional pe care îl găzduieşte în perioada vizitei papei urmăreşte 'să cimenteze în continuare valorile păcii şi toleranţei', inclusiv dialogul pentru promovarea coexistenţei. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel