Papa Francisc a semnat o scrisoare de demisie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Papa Francisc a dezvăluit într-un nou interviu publicat duminică  că, după ce a fost ales în 2013, a semnat o scrisoare de demisie care va fi folosită dacă, într-o zi, problemele grave și permanente de sănătate îi vor face imposibilă îndeplinirea sarcinilor sale.  

Francis, care a împlinit sâmbătă 86 de ani și pare să fie sănătos, cu excepția unei afecțiuni la genunchi, a făcut acest comentariu într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC, notează US News.

Francisc a spus că i-a dat scrisoarea secretarului de stat al Vaticanului de atunci, cardinalul Tarcisio Bertone, care a rămas în funcție de la papalitatea anterioară a lui Benedict al XVI-lea. Bertone a rămas în această poziție timp de aproximativ șase luni după ce Francis a fost ales pe 13 martie 2013.

Francisc a spus adesea că și-ar da demisia dacă sănătatea l-ar împiedica să conducă Biserica Romano-Catolică, formată din 1,3 miliarde de membri.

Francisc a fost întrebat dacă crede că ar trebui stabilită o normă oficială pentru cazurile în care problemele de sănătate sau un accident îl împiedică pe un papă să își îndeplinească atribuțiile.

"Mi-am semnat deja demisia. Tarcisio Bertone era secretar de stat. Am semnat-o și i-am spus: 'În caz de impediment din motive medicale sau orice altceva, iată demisia mea'", a spus Francisc.

"Nu știu cui i-a dat-o cardinalul Bertone, dar i-am dat-o când era secretar de stat", a spus Francis.

Într-un interviu pentru Reuters în iulie, Francisc a respins informațiile speculative că demisia sa era iminentă și și-a repetat poziția deseori declarată că ar putea demisiona într-o zi dacă sănătatea precară îi va face imposibil să conducă Biserica - ceva care fusese aproape de neconceput înainte de Benedict al XVI-lea, care a demisionat din aceleași cauze în 2013. A fost prima demisie papală din șase secole.

Din iulie, Francis a efectuat trei călătorii internaționale - în Canada, Kazahstan și Bahrain - și intenționează să viziteze Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud în perioada 31 ianuarie-feb. 5.

Papa trebuia să fi făcut acea călătorie în iulie anul trecut, dar problema lui la genunchi a forțat amânarea plecării. Acum folosește un baston pentru plimbări scurte și un scaun cu rotile pentru distanțe mai lungi, în interior.

În interviul pentru ABC, Francisc a spus că crede că Papa Paul al VI-lea (1963-1978) și Papa Pius al XII-lea (1939-1958) au semnat scrisori de demisie similare. Ambii pontifici, însă, au murit în timpul mandatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel