Papa Francisc a semnat o scrisoare de demisie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Papa Francisc a dezvăluit într-un nou interviu publicat duminică  că, după ce a fost ales în 2013, a semnat o scrisoare de demisie care va fi folosită dacă, într-o zi, problemele grave și permanente de sănătate îi vor face imposibilă îndeplinirea sarcinilor sale.  

Francis, care a împlinit sâmbătă 86 de ani și pare să fie sănătos, cu excepția unei afecțiuni la genunchi, a făcut acest comentariu într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC, notează US News.

Francisc a spus că i-a dat scrisoarea secretarului de stat al Vaticanului de atunci, cardinalul Tarcisio Bertone, care a rămas în funcție de la papalitatea anterioară a lui Benedict al XVI-lea. Bertone a rămas în această poziție timp de aproximativ șase luni după ce Francis a fost ales pe 13 martie 2013.

Francisc a spus adesea că și-ar da demisia dacă sănătatea l-ar împiedica să conducă Biserica Romano-Catolică, formată din 1,3 miliarde de membri.

Francisc a fost întrebat dacă crede că ar trebui stabilită o normă oficială pentru cazurile în care problemele de sănătate sau un accident îl împiedică pe un papă să își îndeplinească atribuțiile.

"Mi-am semnat deja demisia. Tarcisio Bertone era secretar de stat. Am semnat-o și i-am spus: 'În caz de impediment din motive medicale sau orice altceva, iată demisia mea'", a spus Francisc.

"Nu știu cui i-a dat-o cardinalul Bertone, dar i-am dat-o când era secretar de stat", a spus Francis.

Într-un interviu pentru Reuters în iulie, Francisc a respins informațiile speculative că demisia sa era iminentă și și-a repetat poziția deseori declarată că ar putea demisiona într-o zi dacă sănătatea precară îi va face imposibil să conducă Biserica - ceva care fusese aproape de neconceput înainte de Benedict al XVI-lea, care a demisionat din aceleași cauze în 2013. A fost prima demisie papală din șase secole.

Din iulie, Francis a efectuat trei călătorii internaționale - în Canada, Kazahstan și Bahrain - și intenționează să viziteze Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud în perioada 31 ianuarie-feb. 5.

Papa trebuia să fi făcut acea călătorie în iulie anul trecut, dar problema lui la genunchi a forțat amânarea plecării. Acum folosește un baston pentru plimbări scurte și un scaun cu rotile pentru distanțe mai lungi, în interior.

În interviul pentru ABC, Francisc a spus că crede că Papa Paul al VI-lea (1963-1978) și Papa Pius al XII-lea (1939-1958) au semnat scrisori de demisie similare. Ambii pontifici, însă, au murit în timpul mandatului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel