Papa, față în față cu mai mulți lideri ortodocși. Francisc a făcut referire la imperialismul Rusiei
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 30 iun 2022, 14:54
WhatsApp
Papa a vorbit despre expansionism şi imperialism în Ucraina adresându-se unor lideri ortodocşi şi făcând referire la politica Rusiei, potrivit Reuters.

Papa Francisc a acuzat joi implicit Rusia de „cucerire armată, expansionism şi imperialism" în Ucraina, calificând conflictul drept un „război de agresiune crud şi fără sens".

Papa a vorbit la Roma în faţa unei delegaţii de lideri ortodocşi şi s-a referit la acest conflict ca fiind unul care îi ridică pe creştini unii împotriva altora. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt predominant creştine ortodoxe, dar în Ucraina există o minoritate catolică considerabilă.

„Reconcilierea între creştinii despărţiţi, ca mijloc de a contribui la pacea între popoarele aflate în conflict, este o consideraţie extrem de oportună în aceste zile, în timp ce lumea noastră este perturbată de un război de agresiune crud şi lipsit de sens, în care mulţi, foarte mulţi creştini se luptă între ei", a spus Papa.

Papa le-a mai spus vizitatorilor ortodocşi că toţi trebuie „să recunoască faptul că cucerirea armată, expansionismul şi imperialismul nu au nimic de-a face cu împărăţia pe care a proclamat-o Isus". A fost a doua zi consecutivă în care Papa a vorbit despre conflictul din Ucraina.

G Ad:

Miercuri, el a condamnat bombardarea unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, numindu-l „ultimul dintr-o serie de atacuri barbare" împotriva Ucrainei.

Papa nu îl consideră pe Putin "rău": Conflictul din Ucraina ar fi putut fi provocat. Interesele sunt complexe...

Papa Francisc a făcut noi declarații referitoare la războiul pornit de Rusia în Ucraina și la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

Conflictul din Ucraina ar fi putut fi provocat, iar interpretarea acestuia nu poate fi redusă la o împărţire între "răi şi buni", a declarat Papa Francisc într-o discuţie cu şefii revistelor europene ale Societăţii lui Isus. După cum reiese din stenograma publicată, marţi, 14 iunie, de ziarul italian "La Stampa", potrivit afimaţiilor Papei, "pericolul este că... nu vedem drama generală" din spatele conflictului din Ucraina, care "într-o anumită măsură, a fost provocată sau nu a fost prevenită". De asemenea, Papa a atras atenţia asupra faptului că şi vânzarea de arme este legată de conflict, scrie RADOR.

"Este foarte trist, dar, în cele din urmă, aceasta este ideea", a declarat Suveranul Pontif. "Cineva ar putea să-mi spună că sunt de partea preşedintelui rus, Vladimir Putin. Nu este adevărat. Ar fi o simplificare şi o greşeală, ca să spun aşa. Pur şi simplu sunt împotriva reducerii întregii complexităţi a distrugerii actuale la împărţirea în buni şi în răi, fără să mă gândesc la rădăcinile şi interesele care sunt extrem de complexe... Nu trebuie să uităm de problemele existente în încercarea de a le rezolva",  a subliniat Papa Francisc.

După cum a anunţat EADaily, şeful Bisericii Romano-Catolice şi-a exprimat, anterior, opinia că NATO şi-a jucat rolul în conflictul din Ucraina, de "lătrător la uşa Rusiei". Pontiful a repetat această idee, dar a atribuit-o "unui şef de stat foarte înţelept", pe care l-a întâlnit "cu câteva luni înainte de începerea conflictului". 

În luna mai, Papa Francisc a declarat că "lătratul" practicat de NATO la ușa Rusiei ar fi putut fi cauza invadării Ucrainei de către Vladimir Putin.

Într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, Francis a reflectat asupra agresiunii letale a Rusiei față de vecinul său și a spus că, deși nu s-ar putea spune că prezența NATO în țările apropiate a "provocat” Moscova", aceasta "poate a facilitat” invazia, scrie Politico.

Francis a condamnat, de asemenea, "brutalitatea” războiului și l-a comparat cu războiul civil din Rwanda din anii 1990, care a dus la un genocid al minorității tutsi.

Vaticanul a cerut de la mijlocul lunii martie o întâlnire între Francisc și Putin la Moscova, a declarat Papa. „Desigur, aveam nevoie ca liderul Kremlinului să aloce o fereastră de timp. Încă nu am primit niciun răspuns și încă încercăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment”.

În interviu, Francis a exclus deocamdată o vizită la Kiev: "Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin”.

Francisc a spus că a anulat o întâlnire cu Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un susținător cheie al lui Putin, care a justificat războiul, deoarece amândoi credeau că va părea "ambiguu” – dar într-un apel telefonic a spus că l-a avertizat pe Kirill să nu "se transforme în băiatul de altar al lui Putin”.

De la invadarea Ucrainei, Francisc a criticat în mod repetat invazia, evitând în același timp să-l numească în mod explicit pe Putin, în conformitate cu politica externă a Vaticanului de a menține ușa deschisă pentru un posibil dialog.

În interviu, Francis a spus că atunci când a avut o videoconferință de 40 de minute cu Kirill, pe 16 martie, patriarhul a petrecut jumătate din ea citind dintr-o foaie de hârtie "pe care erau scrise toate justificările pentru război”.

Moscova descrie acțiunea sa în Ucraina drept o "operațiune specială” de demilitarizare și "denazificare” a vecinului său. Kirill, în vârstă de 75 de ani, vede războiul ca un bastion împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent, în special în privința acceptării homosexualității.

"Noi (papa și Kirill) suntem pastori ai aceluiași popor al lui Dumnezeu. De aceea trebuie să căutăm căi de pace, să încetăm focul armelor.”

Papa Francisc, noi declarații tăioase la adresa Kremlinului: Este „monstruos”

Folosirea mercenarilor de către Rusia este „monstruoasă", afirmă Papa Francis, potrivit Sky News.

Papa Francisc a făcut marţi noi comentarii despre războiul din Ucraina, care a depăşit a 100-a zi.

Papa a declarat că informaţiile potrivit cărora Rusia foloseşte mercenari în Ucraina sunt „monstruoase" şi a spus că războiul a fost „poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat".

Cu toate acestea, suveranul pontif a refuzat să facă distincţia între „bine şi rău" în război, potrivit cotidianului La Stampa. Papa Francisc speră să se întâlnească cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse în septembrie, în Kazahstan, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro