Papa Benedict a recunoscut că a luat parte la o ședință privind un abuz al bisericii
Papa Benedict a admis faptul că a luat parte la o întâlnire unde s-a discutat despre un caz de abuz al unui preot catolic.
Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut luni că a fost la o întâlnire din 1980 la care s-a discutat despre un preot ce a comis o serie de abuzuri, dând vina pentru negarea sa anterioară pe „o eroare în editarea declarației sale”, scrie CNN.
Recunoașterea a venit într-o declarație către Agenția Catolică de Știri prin intermediul secretarului său privat, Arhiepiscopul Georg Gänswein, care a spus că eroarea „nu a fost făcută din intenție și nu a fost rău intenționată”, dar a fost „rezultatul unei erori în procesarea editorială a declarației sale (...) la ancheta independentă comandată de Arhiepiscopia München-Freising”.
Papa Benedict și-a transmis scuzele
Prelatul a mai transmis că îi pare „foarte rău” pentru acest lucru și a cerut să fie scuzat, a spus Gänswein. Lectura raportului de până acum, se spune în declarație, îl umple „de rușine și durere pentru suferința” provocată victimelor.
Fostul Papă Benedict al XVI-lea nu a reușit să acționeze în privința a patru cazuri de abuz asupra copiilor când era arhiepiscop de München, a susținut o anchetă germană asupra Bisericii Catolice, citată de BBC.
Papa Benedict, numit pe atunci Josef Ratzinger, a deținut această funcție între 1977 și 1982. El a negat acuzațiile aduse, dar un nou raport asupra acuzațiilor istorice de abuz realizat de o firmă de avocatură germană l-a incriminat pe fostul pontif. Abuzurile au continuat sub mandatul său, se presupune, iar preoții acuzați au rămas activi în roluri bisericești.
Primul papă demisionar
Fostul papă, acum în vârstă de 94 de ani, a devenit primul lider al Bisericii care a demisionat în peste 600 de ani în 2013, invocând epuizarea. De atunci, a dus o viață în mare parte liniștită în Vatican și este cunoscut drept papă emerit.
Noul raport al firmei germane de avocatură Westpfahl Spilker Wastl a fost comandat de Biserica Catolică.
„Două dintre aceste cazuri se referă la abuzuri comise în timpul mandatului său și sancționate de stat. În ambele cazuri, făptuitorii au rămas activi în pastorală”, a declarat avocatul Martin Pusch în timp ce a anunțat raportul.
Citește continuarea articolului pe aceeași temă AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News