Panică printre românii care nu și-au primit facturile la curent de trei luni. Explicația halucinantă a furnizorilor
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa foto Agerpres
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa foto Agerpres
Criză fără precedent în domeniul energetic: o panică generală a cuprins mai mulți români care nu și-au mai primit facturile la energie în ultimele trei luni de zile.

Explicația furnizorilor a fost aceea că există o eroare foarte mare la modul în care se calculează compensarea și plafonarea prețului la energie. Potrivit România TV, furnizorii de energie au declarat că nu știu cum să calculeze aceste compensări, nu știu la ce preț să îi taxeze pe oamenii consumatori, însă este vorba doar de consumatorii casnici care au consumat peste 300 de kilowați pe oră lunar. 

Potrivit celor de la ANRE, la 1 septembrie se va lua o decizie extrem de importantă legată de acest calcul pentru a facilita furnizorilor acest proces complex și să poată emite facturile. Însă acest lucru nu îi liniștește deloc pe oameni care se gândesc că vor avea de plătit sume enorme doar într-o singură factură.

Citește și:

Situații de peste mări și țări: Belgia. ”Factura a trecut de la 1.900 de euro la 7.000 de euro pe lună”

Creșterea prețurilor la energie îi îngrijorează pe cetățenii belgieni. Printre cei care se tem pentru facturile care vor veni, se numără și mai multe categorii de profesioniști, în multe cazuri fiind în joc supraviețuirea activităților profesionale, relatează publicația belgiană RTBF.

Potrivit sursei citate, Dominique Jambers, un medic veterinar belgian, consultându-și facturile,a constatat ă că acestea au trecut de la începutul anului de la 436 de euro la 865 de euro.

"Covidul a fost o situație complicată, pe care am putut-o înțelege și accepta. Dar războiul din Ucraina este un război în care cetățenii vor plăti pentru oalele sparte". Pentru acest profesionist, reducerea consumului de energie electrică nu este întotdeauna o alegere: ”Când operezi un animal, îl bagi într-o sală de recuperare, aceasta trebuie încălzită” , explică el cerând intervenția guvernului belgian.

”Dacă nu schimbăm nimic, ne îndreptăm spre catastrofa socială”

Aceeași poveste și din partea sectorului alimentar. Alexandre Terlinden este Managing Director al Delitraiteur, care are 40 de magazine, scrie sursa citată.

Viitorul acestor afaceri este în pericol. Să luăm exemplul facturilor de la un singur magazin: ”S-a trecut de la o factură de 1900 pe lună în 2021 la 7000 pe lună”.  În total, magazinul va plăti aproximativ 80.000 de euro pentru gaz și electricitate, în timp ce profiturile sale sunt în jur de 40 de mii de euro... citește mai mult AICI.

Vezi și:

Decuplarea prețului electricității de cel al gazului, soluția pentru facturi. Austria cere Uniunii Europene această măsură

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP.

Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor. „Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie", a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.

După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel