Pandemia de coronavirus lovește dur planeta. Nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Pandemia de coronavirus lovește în sportul mondial, amânarea JO Tokyo 2020 fiind un eveniment care nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice 2020, de la Tokyo, au fost amânate pentru anul 2021, în urma unei decizii comune a CIO şi a organizatorilor japonezi, o premieră în istoria de 124 ani a mişcării olimpice moderne, care a debutat cu JO din 1896 de la Atena, comentează agenţiile internaţionale de presă.

Este pentru prima oară din 1944, de la Al Doilea Război Mondial, când Jocurile Olimpice nu se desfăşoară la data stabilită. Jocurile Olimpice de vară din 1916 (Berlin), JO de iarnă din 1940 (Sapporo), JO de vară din 1940 (Tokyo), JO de iarnă 1944 (Cortina d'Ampezzo-Italia) şi JO de vară 1944 (Londra) au fost anulate din cauza războaielor mondiale.

Supraviețuirea Jocurilor Olimpice

Primele cazuri de coronavirus au apărut la finalul anului trecut în China şi în numai câteva luni virusul Covid-19 a ajuns la statutul de pandemie globală, în luna martie. CIO şi organizatorii japonezi au decis marţi să amâne cu un an JO 2020 de vară.

Citește și: Comitetul Olimpic și prim ministrul Japoniei confirmă: Jocurile Olimpice 2020 se amână

Jocurile Olimpice au supravieţuit din 1944 altor conflicte armate majore, crizelor financiare, dopajului, corupţiei şi controverselor politice, inclusiv câtorva boicoturi. La ediţia 1980 de la Moscova, mai multe ţări, precum Japonia, China, Germania de Vest (ex-RFG) s-au alăturat boicotului impus de SUA, ca măsură de protest la invazia Uniunii Sovietice din Afganistan.

Blocul sovietic, cu excepţia României, a boicotat în semn de răspuns ediţia 1984 de la Los Angeles, din SUA. Ediţia 1976 de la Montreal a fost boicotată de principalele ţări africane, ca protest la lipsa de reacţie CIO contra turneului efectuat de echipa de rugby a Noii Zeelande în Africa de Sud, în pofida regimului de apartheid.

Atentatul de la Munchen

Unul dintre cele mai negre momente din istoria olimpismului a fost atacul terorist la JO 1972 de la Munchen. Atunci, 11 sportivi israelieni au fost luaţi ostatici de un grup terorist palestinian, Septembrie Negru. Doi sportivi au fost ucişi la scurt timp, iar alţi nouă şi-au pierdut viaţa într-o tentativă de salvare a lor la o bază aeriană din apropiere de Munchen.

Jocurile Olimpice de la Munchen au fost întrerupte 34 de ore, pentru prima oară în era modernă a mişcării olimpice, dar s-au reluat după o ceremonie pe Stadionul Olimpic, când preşedintele CIO de atunci, Avery Brundage, a declarat că Jocurile trebuie să continue.

CIO a decis, marţi, să amâne JO 2020 pentru 2021, dar nu mai târziu de vara anului viitor, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel