Pandemia Covid-19 inversează „exodul intelectualilor”. Românii, bulgarii și lituanienii s-au întors acasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Europa a fost martoră în 2020 la o mare migrație inversată, după ce cei care au muncit ani întregi peste granițe au dat să se întoarcă acasă.

Conform The Economist, cifrele sunt greu de stabilit exact, însă 1,3 milioane de români s-au întors în țară, de trei ori cât populația Cluj-Napoca. Bulgarii și-au recuperat și ei 500.000 de persoane, un număr uriaș ținând cont de populația țării de 7 milioane locuitori. Lituanienii și polonezii au revenit și ei acasă, iar acum politicienii care s-au plâns de „exodul creierelor” sunt în fața unui fenomen exact opus.

Pentru a ilustra situația, publicația a dat exemplul lui Alexej Kirillov, un ceh care și-a petrecut ultimii 10 ani în Marea Britanie. Când pandemia a închis granițele Europei în martie 2020, acesta s-a hotărât în mai puțin de 24 de ore să revină acasă, luând în calcul chiria uriașă a apartamentului, singurătatea care urma și distanța de familie. „Nu plănuiam să plec în următorii cinci ani sau mai mult, poate niciodată”, a declarat el. Însă, Covid-19 l-a schimbat, iar acum, la un an de atunci, și-a făcut un magazin în țara de baștină. „Acum că m-am întors, m-am gândit... de ce nu am revenit eu mai devreme?”, a adăugat Kirillov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel