Data actualizării:
Data publicării:

Până și bulgarii stau mai bine. Vezi galeria foto. Ce pot face românii ca să aibă o capitală de nivel European

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Românii s-au resemnat cu o Capitală în care infrastructura e la nivelul secolului trecut, poluarea și traficul sunt o problemă, iar patrimoniul arhitectural se degradează pe zi ce trece. Imaginea orașului și calitatea vieții bucureștenilor se pot îmbunătăți, dacă Guvernul iese din inerție. Bucureștiul poate intra, în mai puțin de un an, în rândul lumii.

Toate orașele serioase au parcuri naturale protejate. Sofia și Bratislava se numără printre acestea. Londra și Berlinul au făcut investiții masive pentru a transforma vechi zone industriale în parcuri naturale. Viena are o adevărată ”junglă” în zona umedă Lobau. O parte din Rezervația Biosferei Wienerwald se află pe teritoriul orașului. Până și marile orașe din China, unde fiecare metru pătrat este disputat de mii de locuitori, fac investiții în astfel de zone naturale.

În București, este nevoie doar ca Ministerul Mediului să  aprobe statutul de parc natural protejat pentru așa numita Deltă Văcărești. Evident, trebuie ca proprietarii demolați de Ceaușescu, când s-a realizat îndiguirea lacului Văcărești, să primească despăgubiri corecte, proiectul fiind unul de utilitate publică.

Vezi cum arată parcurile naturale din marile orașe. Galerie foto

Dacă vrei ca Bucureștiul să aibă un parc natural, dă SHARE acestui articol. Obligă Ministerul mediului să acționeze! 


VEZI PETIȚIA



De ce parc natural?

Tendința pe plan mondial este readucerea naturii și biodiversității în orașe, cu beneficii majore pentru sănătatea populației. Copiii au nevoie de acces la natură adevărată, nu la "gazonul " sintetic dintre cluburi și mall-uri. Bucureștiul a rămas singurul oraș important fără arii naturale protejate. În zona Văcărești se întrunesc toate condițiile pentru un parc natural. Un ecosistem robust deja există.

Ar fi o crimă să betonăm o zonă umedă, în contextul în care orașele lumii restaurează și conservă astfel de zone. Proiectul Văcărești este deja de notorietate mondială, mai multe organizații, gen RAMSAR, WWF, WLI, solicitând Guvernului să protejeze această arie naturală. Directivele europene și acordurile internaționale impun măsuri pentru susținerea terenului în mod adecvat, prin conservare și protecția sistemelor naturale, fără amplificarea substituirii acestora cu ecosisteme artificiale, ca și păstrarea și conservarea zonelor umede existente și amenajarea malurilor, oglinzilor și fronturilor cu deschidere la apă.

Ce ar realiza românii dacă vor câștiga lupta cu indolența autorităților:

  *   Vor salva cel mai mare parc din București și primul "realizat" după căderea comunismului.

  *   Vor avea primul Parc Natural urban, prima arie naturală protejată urbană și primul "urban Wetland Center" din țară.

  *   Vor avea un centru puternic de educație, cercetare, conservare, recreere și un obiectiv turistic de nivel european.

  *   Vor avea un show-room al Deltei Dunării în capitala României, promovând turismul pe Dunăre și în Deltă.

  *   Vor avea garanția că, datorită regimului de arie naturală protejată, acest parc va rămâne pentru toate generațiile viitoare o zonă cu floră și faună specifice zonelor umede sau Deltei, un refugiu natural pentru cetățenii orașului, și nu se va transforma într-un parc "sintetic", o îngrămădire de cârciumi cu boxe agățate prin copaci, separate de gazon și de betonul parcărilor pentru limuzine de lux.

Apel către Ministerul Mediului și Guvernul Ponta

Instituirea regimului de arie protejată pentru Parcul Văcărești este prioritară în raport cu orice alte obiective. Conform legii ariilor protejate, acest regim se stabilește indiferent de destinația terenului și de deținător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel