Pană globală a sistemului Microsoft. Incidente la companii aeriene, bănci și instituții mass-media. Sute de zboruri, blocate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Mai mulți giganți ai transporturilor, companii media, bănci și firme de telecomunicații din întreaga lume au raportat întreruperi de sistem ce le perturbau operațiunile, după ce a fost experimentantă o pană cibernetică globală cauzată de sistemul Microsoft.

UPDATE 2: Pana informatică de la Microsoft, cauzată de o actualizare făcută de firma de cybersecurity CrowdStrike

O actualizare defectuoasă a platformei de securitate cibernetică CrowdStrike se află la originea întreruperii sistemelor Microsoft, care a afectat companii din toată lumea, relatează agenţia EFE.

Compania a recunoscut că o greşeală în actualizarea platformei sale CrowdStrike Falcon, unul dintre sistemele de protecţie ale Windows, a provocat acest "haos" şi a dat asigurări că se lucrează pentru a se remedia aceste schimbări.

După cum au explicat agenţiei EFE experţii în informatică, ultima actualizare a driverului Falcon conţinea erori; imediat a colapsat Azure, platforma de cloud computing creată de Microsoft pentru a construi, testa, implementa şi administra aplicaţiile şi serviciile utilizând infrastructura sa globală. Asta a provocat apariţia ecranelor albastre care semnalau că sistemele nu mai funcţionau şi că serverele trebuiau repornite.

CrowdStrike sugerează ştergerea unui fişier sys - fişier de sistem al Windows - dar asta nu garantează deocamdată recuperarea tuturor funcţiilor, deoarece, după cum au explicat experţii pentru EFE, toate serverele unei companii sunt conectate între ele, astfel că, deşi unul şi-ar putea reveni, restul ar putea să nu funcţioneze.

În plus, propriile servere ale CrowdStrike sunt căzute, astfel că este imposibil să se ştie cu siguranţă când vor fi funcţionale sistemele afectate.

Fondată în 2011, cu un capital iniţial de 26 milioane de dolari şi furnizoare de servicii pentru unele dintre cele mai mari companii ale lumii, precum Microsoft sau Dell, CrowdStrike oferă servicii de securitate în domeniul tehnologic şi platforma sa CrowdStrike Falcon detectează breşe de securitate în timp real.

Prin 28 de module în cloud, platforma Falcon oferă, prin intermediul unui model SaaS, care acoperă mai multe plaje de securitate - inclusiv terminale corporative, securitate şi operaţiuni IT - servicii de securitate administrate, detectări de ameninţări, securitate în cloud, protecţie de identitate, protecţie de date şi generare de cybersecurity.

Fondatorul CrowdStrike, George Kuntz, a activat timp de 30 de ani în domeniul tehnologiei şi, înainte de a crea compania, a lucrat pentru compania de antiviruşi informatici McAfee şi pentru GM.

O pană informatică la sistemul Microsoft la nivel global provoacă probleme la numeroase companii, între care unele din sectoarele aerian, financiar, al mijloacelor de comunicare în masă, precum şi în alte industrii, informează vineri agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit Downdetector, un site web care monitorizează întreruperile, încă de joi seară s-au înregistrat vârfuri bruşte privind incidente la diferite site-uri web care includ aplicaţii Microsoft, scrie EFE.

Problemele care au început să fie detectate în Statele Unite s-au răspândit acum în diferite părţi ale lumii.

Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat pe reţelele de socializare că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora, conform Agerpres.

UPDATE:  Microsoft MSFT.O a anunțat că problema care a dus la întreruperea funcționării aplicațiilor și serviciilor sale a fost rezolvată, scrie Reuters.

UPDATE: Informația pe care trebuie să o știe toți românii care au astăzi zboruri Wizz Air, în contextul blackout-ului informatic

Alertă la nivel mondial din cauza unei întreruperi a internetului în mai multe țări. Mai mulți specialiști analizează situația. Momentan se merge pe ipoteza potrivit căreia s-a făcut un update care conținea o eroare. Operațiunile la nivel internațional din mai multe industrii, inclusiv în domeniul bancar, al sănătății, al călătoriilor și al lumii media sunt afectate în acest moment, relatează Reuters. 

Defecțiune informatică este cauzată de sistemului Microsoft. Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat pe reţelele de socializare că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora, susține Agerpres.

Aeroportul din Berlin oprește zborurile din cauza unei defecțiuni tehnice

Aeroportul din Berlin a oprit toate zborurile până la ora 10.00 (0800 GMT) din cauza unei defecțiuni tehnice, a declarat vineri un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Mai devreme vineri, operatorul aeroportului BER a afirmat într-o postare pe platforma de social media X că check-in-urile au fost întârziate din cauza erorii.

Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii cu privire la natura problemei, care vine pe fondul întreruperilor tehnice ce afectează unele companii din întreaga lume.

Un purtător de cuvânt al aeroportului din Zurich a declarat că acesta nu se confruntă cu probleme, dar că zborurile către Berlin au fost anulate deoarece BER nu accepta zboruri de intrare.

Aeroportul Schiphol, afectat de pana cibernetică globală

Aeroportul Schiphol din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate hub-uri din Europa, este afectat de pana cibernetică globală, a declarat vineri un purtător de cuvânt.

"Întreruperea are un impact asupra zborurilor care sunt de la și către Schiphol", a declarat acesta, adăugând că nu era încă clar câte zboruri au fost afectate.

Scanerele automate de îmbarcare de la Aeroportul Edinburgh din Regatul Unit au intrat în "offline"

Pasagerii de pe aeroportul Edinburgh din Marea Britanie nu au putut utiliza vineri scanerele automate pentru îmbarcare, iar monitoarele de securitate au afișat un mesaj care spunea "server offline", a raportat un martor Reuters.

Aeroportul Edinburgh verifica "manual" toate îmbarcările, a declarat martorul. 

În plus, un sistem de rezervări medicale utilizat de medicii din Anglia este offline, au declarat vineri oficiali din domeniul medical pe X.

Spitalele germane își anulează operațiile 

Două spitale din orașele Luebeck și Kiel din nordul Germaniei au anulat operațiile programate pentru vineri, au anunțat șefii instituțiilor, invocând întreruperea globală a sistemului informatic.

Asistența pacienților și serviciile de urgență sunt menținute, a adăugat Clinica Universitară din Schleswig-Holstein (UKSH) într-o declarație.

SAS spune că problemele tehnice afectează rezervările de bilete

SAS SAS.ST are probleme tehnice care afectează platforma sa de rezervare, a declarat vineri compania aeriană scandinavă, făcând imposibilă rezervarea unui bilet online.

Compania aeriană este "pe deplin operațională, dar ne așteptăm la întârzieri", a declarat un purtător de cuvânt al SAS.

Transportatorul nordic Norwegian Air NAS.OL, între timp, a declarat că se confruntă cu puține perturbări, sistemul său de rezervări online funcționând normal.

"Există o aeronavă întârziată, o cursă dus-întors către Berlin, în momentul de față. Nu suntem direct afectați, dar suntem foarte atenți", a declarat un purtător de cuvânt al Norwegian Air.

Un purtător de cuvânt al Finnair FIA1S.HE a declarat că linia aeriană finlandeză nu a fost afectată de întreruperea globală. 

Totodată, aeroportul din Hamburg anunță că 4 companii aeriene sunt afectate de problema aglomerației, dar perturbările sunt ușor de gestionat.

Jocurile Olimpice de la Paris declară că sistemele sale informatice au fost afectate 

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris a declarat vineri că operațiunile sale informatice au fost afectate de pana cibernetică globală, cu doar o săptămână înainte de începerea Jocurilor.

"Am activat planurile de contingență pentru a continua operațiunile", a declarat comitetul de organizare într-o declarație.

Acesta nu a furnizat imediat detalii cu privire la modul în care operațiunile sale au fost afectate.

"Întreruperea IT globală care a afectat vineri companii media, bănci și firme de telecomunicații din întreaga lume nu este tratată ca o problemă de securitate cibernetică", a declarat o sursă de securitate a guvernului britanic.

Companiile aeriene indiene, bursa, dar și media au fost afectate

Companiile aeriene indiene și unele agenții de brokeraj s-au confruntat cu perturbări tehnice și operaționale.

Mai multe birouri importante de tranzacționare a petrolului și gazelor din Londra și Singapore au avut dificultăți în executarea tranzacțiilor din cauza unei întreruperi cibernetice, au declarat șase surse din industrie pentru Reuters. Platforma de știri și date LSEG Group'sLSEG.L Workspace a suferit, de asemenea, o întrerupere, afectând accesul utilizatorilor din întreaga lume.

Akasa Air, Vistara, Air India și Air India Express au postat, de asemenea, mesaje pe X afirmând că se confruntă cu probleme.

Aeroportul New Delhi a declarat că și el s-a confruntat cu probleme informatice și că unele servicii au fost temporar afectate.

Printre casele de brokeraj din India, Nuvama Wealth Management NUVA.NS, Edelweiss Mutual Fund, Motilal Oswal, IIFL Securities IIFS.NS, 5Paisa Capital PAIS.NS și Angel Broking se confruntă cu dificultăți tehnice, au declarat pentru Reuters comercianții de la aceste case de brokeraj.

Cu toate acestea, platformele de tranzacționare interbancară din India au funcționat, iar băncile au declarat că au putut executa obligațiuni și tranzacții valutare fără probleme. O sursă din cadrul băncii centrale a țării a declarat că au fost informați cu privire la întreruperea globală, dar că sistemele lor erau funcționale.

Aeroportul Hong Kong, lovit de criza cibernetică

Aeroportul Hong Kong a declarat că liniile aeriene au fost afectate de o întrerupere IT. Companiile aeriene afectate de o pană Microsoft au trecut la check-in manual.

Unitatea cloud a Microsoft spune că este la curent cu blocarea sistemului de operare Windows

Unitatea de cloud Azure a Microsoft, MSFT.O, a declarat vineri că este conștientă de problema care a afectat sistemul de operare Windows, dar și de agentul CrowdStrike Falcon care a rămas blocat într-o "stare de repornire", pe fondul unei întreruperi globale în curs.

Unitatea a declarat că investighează în prezent opțiunile pe care clienții săi le pot lua pentru atenuare, relatează Reuters.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel