Data publicării:

Pană cibernetică globală. Cătălin Chivulescu, consultant IT, arată riscurile majore. Avertisment pentru Guvernul României

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Microsoft a anunțat o întrerupere a serviciilor care afectează aplicațiile din suita Microsoft 365. Companii aeriene, media, bănci și firme de telecomunicații din întreaga lume au fost afectate. Cătălin Chivulescu, consultant IT, a explicat care sunt riscurile majore, cele la care este expus și Guvernul României.

Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora.

Problema care a paralizat mai multe companii aeriene, bănci și firme de telecomunicații la nivel global ar fi cunoscută sub numele de Blue Screen of Death (BSOD). Totul ar fi pornit de la o actualizare defectuoasă a furnizorului de securitate cibernetică CrowdStrike - a rămas blocat într-o "stare de repornire".

VEZI ȘI: Pană globală a sistemului Microsoft. Incidente la companii aeriene, bănci și instituții mass-media. Sute de zboruri, blocate

Riscurile majore

 

"Serviciile cloud sunt proiectate pentru a oferi redundanță și scalabilitate în timp real. Multe companii au ales să își migreze aplicațiile din centrele de date proprii în cloud-urile externe precum Amazon AWS, Google Cloud și Microsoft Azure. Vulnerabilitatea apare atunci când serviciul de cloud devine indisponibil. Deși aceste servicii cloud dispun de sisteme redundante la nivel de server, cluster și centru de date, factorul software și eroarea umană rămân riscuri majore care pot întrerupe chiar și cele mai sigure și redundante topologii de cloud.

"Guvernul României ar trebui să analizeze cu atenție"

 

Recent, serviciul public de DNS al Cloudflare a întâmpinat o problemă cauzată de o eroare umană, evidențiată printr-un de tip BGP, conform unui raport detaliat publicat pe blogul companiei ( https://blog.cloudflare.com/cloudflare-1111-incident-on-june-27-2024 ). Acest incident subliniază cât de vulnerabile pot fi sistemele informatice, chiar și cele proiectate cu o redundanță extinsă. În lumina acestor evenimente, apare întrebarea dacă marile companii ar trebui să revină la soluții self-hosted.

De asemenea, Guvernul României ar trebui să analizeze cu atenție riscurile asociate unui cloud guvernamental și să ia măsuri corespunzătoare pentru a asigura securitatea infrastructurilor critice", a spus Cătălin Chivulescu, consultant IT, în exclusivitate pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel