Data actualizării:
Data publicării:

Pământul românesc, salvator pentru mamele și copiii din Ucraina. Dar până când? FOTO din Isaccea. Președintele CJ Tulcea, semnal către Guvern: Fac un APEL- VIDEO

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Instituțiile, oamenii de afaceri și familiile simple s-au implicat să preia refugiații din Ucraina. Problema va apărea când, financiar, voluntarii nu vor mai putea. Nu se știe ce va urma și toată lumea speră ca războiul să se termine, dar, dacă nu se va termina curând, se pune problema cât va mai putea românul să mai ducă. În acest sens, un apel către Guvern a fost transmis de către președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu. 

România, pământ salvator

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a spus, pentru DCNews, că cetățenii din Ucraina, care vin în țara noastră, au văzut în România ”o țară în care să-și salveze viața, în mod special pe cea a copiilor lor”. El subliniază că, deși țara noastră reprezintă salvarea, refugiații din Ucraina nu rămân aici. ”Numărul celor care au cerut azil este insignifiant” spune președintele CJ Tulcea. Cei care rămân acum o fac în speranța că războiul se va termina curând și se vor întoarce acasă. În caz contrar, vor pleca spre alte țări europene, unde au rude sau prieteni. ”Noi suntem pregătiți la Tulcea să-i sprijinim atât timp cât va fi nevoie. Ajutoarele vin din toată țara” asigură Teodorescu. 

Daniel Petrov, inspector șef ISU Tulcea, se află de zece zile în vama Isaccea. ”Avem resurse și ne-am pregătit psihic să continuăm această acțiune cât este nevoie” ne-a spus el. Cetățenii, odată ce ajung în România, merg în cortul de tranzit, apoi în zona de așteptare, unde primesc haine groase, ceai cald și hrană. Aproximativ 60 de persoane sunt prezente în Isaccea, pentru a-i primi pe refugiații ucraineni. 

Autoritățile, pregătite pentru scenarii mai sumbre

Dacă va crește numărul refugiaților și un singur bac spre vama Isaccea nu va fi de ajuns, în urma discuțiilor deja purtate, Horia Teodorescu dă asigurări că ”atunci se suplimentează imediat cu un bac din zona Galați, Călărași, zonă apropiată nouă.” ”Autoritățile sunt pregătite și pentru acest scenariu. Asta ar însemna o dublare sau o triplare a fluxului de ucraineni care vin prin punctul de frontieră de la Isaccea. Inclusiv autoritățile vamale - Poliția de Frontieră - sunt pregătite. Din punctul meu de vedere, mai mult de două bacuri e greu să procesezi. Asta ar fi capacitatea maximă pe care am putea s-o procesăm la Isaccea, cred eu.” a continuat președintele CJ Tulcea. Totuși, dacă va fi într-atât de grav, el crede că vor fi găsite soluții. 

S-ar putea ajunge la incapacitatea de a caza refugiați

Întrebat ce se întâmplă cu cei care au nevoie de găzduire, dar care încă nu știu dacă vor rămâne în România pe termen mai lung, Horia Teodorescu a spus că până în momentul de față, acești oameni au fost găzduiți în special prin voluntariat. Oameni simpli sau societăți de profil - din industria de ospitalitate- i-au preluat. ”Se ajunge la imposibilitatea de a le mai asigura cazarea, masa, care implică cheltuieli consistente” a spus Teodorescu. Chiar în timpul realizării acestui material, premierul Nicolae Ciucă ieșea și anunța că Guvernul va asigura 50 lei/cazare/refugiat dacă va fi cazat de instituțiile statului și 100 de lei/cazare/refugiat dacă va fi cazat de unități private. Horia Teodorescu a făcut, în acest sens, un apel ferm către guvernanți: ”Fac un apel să se clarifice clar care e tipologia refugiatului. Sunt azilanți? Sunt refugiați pur și simplu? Sunt refugiați în tranzit, care stau 3-4 zile? Pentru că altfel lucrurile nu sunt clare”. În județul Tulcea, conform președintelui CJ, pe lângă toate spațiile de cazare, refugiații ucraineni sunt găzduiți și de familiile simple. ”La un moment dat, financiar, omul nu va mai putea să mai ducă. Trebuie găsită o soluție legislativă. Dar am speranța că acest conflict se va încheia” a mărturisit Horia Teodorescu. 

Citește și: Cât a cheltuit România în zece zile de război Rusia - Ucraina. Câți bani vor fi asigurați/refugiat, pentru cazare. HUB-ul umanitar va fi în Suceava/ Premierul Ciucă, informații de ultimă oră

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel