Data publicării:

Palestinienii speră că vizita lui Blinken va putea aduce o încetare a focului în Gaza înainte de atacul asupra Rafah - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters
Civilii din ultima enclavă palestiniană neatinsă de război speră la un sfârșit al luptelor pentru a se putea întoarce la casele lor, în mare parte distruse de războiul Israelului cu Hamas.

Palestinienii care se adăpostesc sub bombardamentul  din Gaza au declarat luni că speră că vizita secretarului de stat al SUA în regiune va aduce în cele din urmă o încetare a focului, în timp util pentru a preveni o nouă amenințare din partea armatei israeliene asupra ultimului refugiu de la marginea enclavei.

Antony Blinken se îndreaptă spre Orientul Mijlociu pentru cu o ofertă pentru Israel de încetare a focului.

Oferta, transmisă săptămâna trecută de mediatori qatariți și egipteni Hamasului, așteaptă încă un răspuns din partea militanților care spun că doresc mai multe garanții care vor aduce sfârșitul războiului de patru luni din Fâșia Gaza.

Efortul diplomatic al SUA vine într-un moment în care Washingtonul încearcă, de asemenea, să prevină o escaladare suplimentară în alte părți ale regiunii, după două zile de atacuri aeriene ale SUA împotriva grupurilor armate pro-iraniene din Orientul Mijlociu.

Între timp, Israel a continuat ofensiva în unele dintre cele mai intense zone de luptă ale războiului și a amenințat cu un nou asalt terestru asupra orașului Rafah, un mic oraș în care mai mult de jumătate din populația din Gaza este acum împinsă spre granița de sud a enclavei, care se învecinează cu Egiptul, dormind în mare parte în condiții precare în corturi improvizate.

Propunerea de încetare a focului, descrisă de surse apropiate negocierilor, ar presupune o încetare a focului pentru cel puțin 40 de zile, în timp ce militanții ar elibera ostaticii rămași din cei 253 capturați în atacul mortal din 7 octombrie în Israel, care a precipitat războiul.

Ar permite furnizarea de ajutoare pentru a atenua criza umanitară din Gaza și ar permite celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza să se întoarcă în casele părăsite în timpul unui război care a distrus în mare parte enclava. Singura încetare a focului anterioară a durat o săptămână.

"Vrem să se termine războiul și vrem să ne întoarcem acasă, asta este tot ce dorim în acest moment", a spus Yamen Hamad, 35 de ani, tată a patru copii, contactat prin aplicația de mesagerie la o școală a ONU din Deir al-Balah, în Gaza centrală. Zona este una dintre puținele unde tancurile israeliene nu au avansat încă și este acum aglomerată cu zeci de mii de familii strămutate.

"Tot ce facem este să ascultăm știrile prin radiouri și să căutăm pe internet speranță. Sperăm că Blinken îi va spune (prim-ministrului israelian Benjamin) Netanyahu că e suficient, și sperăm că facțiunile noastre decid în cel mai bun interes al poporului nostru."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel