Paladiul a depășit  prețul aurului. Ce este și la ce este folosit
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Paladiul se folosește în componeța convertoarelor catalitice
Paladiul se folosește în componeța convertoarelor catalitice
Prețul paladiului a depășit vineri pragul de 3.000 de dolari/uncie pentru prima dată din mai 2021, pe măsură ce îngrijorările legate de lipsa de aprovizionare din partea principalului producător, Rusia, au crescut, iar războiul din Ucraina a susținut cererea de aur, relatează Reuters, preluat de Mediafax.

Paladiul spot a urcat cu până la 8,4%, la 3.008,74 dolari pe uncie, în timpul ședinței, și a crescut cu 7,6%, la 2.985,54 dolari, până la 19:30 GMT.

Prețul spot al aurului a urcat cu 1,6%, până la 1.965,97 dolari pe uncie și a crescut cu aproximativ 4% în această săptămână. Contractele futures pe aur din SUA au înregistrat o creștere de 1,6%, la 1.966,60 dolari.

"Criza dintre Rusia și Ucraina va continua să susțină perspectiva unor prețuri mai mari ale metalelor prețioase", a declarat într-o notă Ole Hansen, analist la Saxo Bank. "Acest lucru se datorează nu numai unei potențiale oferte de refugiu pe termen scurt, care va avea un flux și un reflux, dar mai ales datorită a ceea ce va însemna această tensiune pentru inflație, creștere și așteptările băncilor centrale privind creșterea ratelor".

Argintul spot a crescut cu 2%, la 25,67 dolari, fiind pe calee să înregistreze a cincea creștere săptămânală consecutivă. Platina a câștigat 3,4%, la 1.117,06 dolari.

Ce este paladiul și la ce se folosește

Paladiul, un metal alb strălucitor, face parte din același grup ca platina, alături de ruteniu, rodiu, osmiu și iridiu. În ceea ce privește cele mai abundente zăcăminte, acestea se găsesc în Munții Ural. Din acest motiv nu este surprinzător faptul că Rusia produce aproximativ 50% din tot paladiul de pe piața mondială. Restul de 50% este distribuit în mine din alte țări: Australia, Canada, Statele Unite, Etiopia și Africa de Sud. Cea mai mare parte este extrasă ca produs secundar în mineritul altor metale, de obicei platină și nichel.

Paladiul se folosește în componeța convertoarelor catalitice - o parte a sistemului de evacuare a mașinii, care controlează emisiile.

Paladiul este utilizată în aceste dispozitive care transformă gazele toxice, cum ar fi monoxidul de carbon și dioxidul de azot, în azot mai puțin dăunător, dioxid de carbon și vapori de apă. De asemenea este utilizat, într-o măsură mult mai mică, în electronică, stomatologie și confecționarea de bijuterii.

Paladiul este, de asemenea, un metal foarte apreciat în electronica de larg consum datorită versatilității sale, dar și în stomatologie și confecționarea de bijuterii.

În aliaj cu argint, paladiul este implicat în compoziția electrozilor condensatorilor găsiți în multe dintre dispozitivele electrice pe care le folosim zilnic, cum ar fi plăcile de bază ale televizoarelor, computerelor și echipamentelor de sunet.

În aliaj de nichel este utilizat ca strat de acoperire pentru acele zone în care componentele electrice intră în contact.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel