Păianjen cu coadă. Cercetătorii, descoperire după milioane de ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Cercetătorii au anunţat luni descoperirea unui specimen ciudat de păianjen, vechi de 100 de milioane de ani, care avea o coadă acoperită cu păr, relatează AFP.

La originea identificării acestei noi specii sunt patru fosile de păianjeni primitivi, prinşi în ambră în urmă cu 100 de milioane de ani în actualul Myanmar.

Foarte bine conservate, specimenele fac obiectul a două articole diferite în revista "Nature Ecology & Evolution".

În afară de picioare, chelicere şi de organele filiere (apendicele utilizate pentru a fabrica firele de mătase şi a ţese pânza), acest păianjen foarte vechi ar fi avut şi o coadă acoperită cu păr scurt, care semăna puţin cu cea a scorpionilor.

Acest apendice ar fi putut permite "detectarea mediului", potrivit lui Paul Selden, din cadrul Institutului de paleontologie şi al Departamentului de geologie al Universităţii din Kansas, coautor al unuia dintre studii.

Minuscul, în condiţiile în care fiecare fosilă avea circa 7-8 mm lungime, incluzând cei 5 milimetri ai cozii, animalul a fost numit Chimerarachne yingi, o referire la Himera, monstrul hibrid al mitologiei greceşti, pentru că reprezintă "un amestec curios de caracteristici vechi şi moderne".

Din punctul de vedere al lui Paul Selden, Chimerarachne yingi ar fi o specie intermediară între păianjenii moderni, dotaţi cu organe filiere dar fără coadă, şi foarte vechile Uraraneida (un ordin stins de arahnide, veri ai păianjenilor), care au trăit în urmă cu 380 până la 250 de milioane de ani şi care posedau coadă, dar nu şi organe filiere.

[citeste si]

Chimerarachne yingi ar putea deci să fie specia de arahnidă "cea mai asemănătoare cu păianjenii". Potrivit cercetătorului, este posibil chiar ca unii dintre descendenţii săi cu coadă să fie încă prezenţi în pădurile din Myanmar.

Însă din punctul de vedere al echipei lui Gonzalo Giridet, de la universitatea Harvard, la originea altui studiu, Chimerarachne yingi ar fi ea însăşi o Uraraneida şi s-ar fi stins fără să lase în urmă descendenţi.

Apăruţi în urmă cu peste 300 de milioane de ani, păianjenii sunt acum prezenţi pe întreg globul şi sunt împărţiţi în nu mai puţin de 47.000 de specii, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel