Pactul mondial privind refugiaţii. Cine nu l-a votat
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
ONU
ONU
ONU, cu excepţia SUA şi a Ungariei, a adoptat Pactul mondial privind refugiaţii.

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni, cu o largă majoritate, un Pact mondial privind refugiaţii, document care vizează ameliorarea gestionării acestei probleme la nivel internaţional, dar care nu a suscitat dezbateri atât de aprinse ca Pactul global cu privire la migraţii, transmite France Presse. Rezoluţia în acest sens a fost aprobată de 181 de state, două ţări (SUA şi Ungaria) au votat împotrivă, iar trei state s-au abţinut de la vot.

La fel ca în cazul Pactului global cu privire la migraţii, Pactul mondial privind refugiaţii nu are obligativitate juridică. Cele două texte decurg din Declaraţia de la New York, adoptată cu unanimitate în 2016 de cele 193 de state membre ale ONU. Sub egida Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), condus de italianul Filippo Grandi, Pactul mondial privind refugiaţii vizează facilitarea găsirii unui răspuns internaţional adecvat la deplasările masive de refugiaţi şi la situaţii de refugiere prelungită. Documentul va permite consolidarea asistenţei şi a protecţiei ale unui număr de 25 de milioane de refugiaţi recenzaţi în lume, a indicat preşedintele Adunării Generale a ONU, ecuadorianca Maria Fernanda Espinosa.

Citește și: Pactul privind migrația, aprobat la Marrakech

Pactul mondial privind refugiaţii include patru obiective esenţiale - reducerea presiunilor exercitate asupra asupra ţărilor-gazdă, creşterea autonomiei refugiaţilor, extinderea accesului la soluţii ce implică ţările terţe şi crearea în ţările de origine a condiţiilor necesare întoarcerii refugiaţilor în ţările de origine, în condiţii de securitate şi demnitate.

Citește și: Violențe la Bruxelles. Comisia Europeană, reacție fermă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel