Pactul global privind migrația: Ce conține cu adevărat documentul
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Pactul global privind migrația: Ce conține cu adevărat documentul
Pactul global privind migrația: Ce conține cu adevărat documentul
Pactul global cu privire la migraţii vizează întărirea cooperării pentru 'migraţii sigure, ordonate şi regulate'.

Pactul global cu privire la migraţii, adoptat de Organizaţia Naţiunilor Unite în iulie şi care urmează să fie oficializat în cadrul unei conferinţe interguvernamentale ce va avea loc, luni şi marţi, în Maroc, are ca scop întărirea 'cooperării în privinţa migraţiilor internaţionale sub toate aspectele lor', notează AFP.

Subiect sensibil

Caracterul sensibil al subiectului a determinat mai multe state să revină asupra angajamentelor asumate în favoarea documentului, care nu are însă caracter juridic constrângător. Textul, ce cuprinde în jur de 40 de pagini, 'favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor', simultan cu 'respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional'.

Repercusiuni imprevizibile

Constatând că 'migraţiile au, în mod indubitabil, repercusiuni foarte diferite şi uneori imprevizibile asupra ţărilor noastre, precum şi asupra comunităţilor, migranţilor şi familiilor lor', documentul subliniază că 'este crucial să nu ne lăsăm divizaţi şi să rămânem uniţi în faţa dificultăţilor pe care le pun migraţiile internaţionale şi a ocaziilor pe care ele le oferă'. 'Migraţiile fac parte integrantă din globalizare, legând între ele societăţile unei aceleiaşi regiuni şi o regiune de alta şi făcând din noi toţi ţări de origine, de tranzit şi de destinaţie', mai afirmă documentul.

Migrație sigură

Graţie acestui demers global, contăm să facilităm migraţiile sigure, ordonate şi regulate, reducând incidenţa şi repercusiunile negative ale migraţiei ilegale, datorită cooperării internaţionale şi ansamblului de măsuri propus în prezentul Pact global', adaugă textul menţionat. 'Migraţia nu ar trebui să fie niciodată un act disperat. Atunci când este cazul, trebuie să cooperăm spre a răspunde nevoilor migranţilor în situaţie de vulnerabilitate şi să rezolvăm problemele care se pun. Trebuie să acţionăm concertat pentru a crea condiţiile care să permită comunităţilor şi indivizilor să trăiască în securitate şi în demnitate în propria lor ţară', pledează documentul.

Platformă globală de informaţii

Pactul detaliază 23 de obiective, printre care 'lupta împotriva factorilor negativi şi a problemelor structurale care împing persoane să-şi părăsească ţara de origine', 'salvarea de vieţi', 'întărirea acţiunii transnaţionale în faţa traficului de migranţi', 'nerecurgerea la plasarea în retenţie administrativă a migranţilor decât în ultimă instanţă', sau 'asigurarea accesului migranţilor la servicii de bază'. 'Vom pune în operă Pactul global prin cooperarea la nivelurile bilateral, regional şi multilateral şi prin a da un suflu nou parteneriatului mondial, într-un spirit de solidaritate', asigură textul menţionat.

'Decidem, inspirându-ne din iniţiativele existente, să creăm un mecanism de întărire a capacităţilor în interiorul sistemului Naţiunilor Unite, al cărui rol va fi să sprijine eforturile desfăşurate de statele membre pentru a pune în aplicare Pactul global', se mai spune în document. Semnatarii se angajează, de asemenea, să creeze 'o platformă globală de informaţii care va servi drept sursă publică de date online' cu privire la migraţii, precum şi 'o reţea a Naţiunilor Unite consacrată migraţiilor' şi de care va răspunde Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel