"Pacientul speranţei", o femeie care s-a vindecat de HIV fără tratament. Speranţe pentru un vaccin
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
O femeie în vârstă de 30 de ani, din Argentina, s-ar fi vindecat de HIV fără să urmeze vreun tratament. 

Aceasta este doar a doua persoană la nivel mondial al cărei sistem imunitar a eliminat complet şi neasistat virusul. Pacienta a fost diagnosticată cu HIV în 2013, dar în acest moment nu mai are nicio urmă a virusului în organism. 

Aceasta nu a primit niciun fel de medicaţie în cei opt ani de la diagnostic, cu excepţia unei perioade de şase luni, în care pacienta era însărcinată, pentru a se asigura că fătul va fi sănătos. 

Cercetătorii sunt uluiţi şi spun că această descoperire îi aduce mai aproape de un tratament pentru cei 38 de milioane de pacienţi HIV din toată lumea. 

Descoperirea a fost anunţată încă din luna martie, însă a fost confirmată în Analele de Medicină Internă acum. Medicii au analizat 1,5 miliarde de celule de sânge şi ţesut şi nu au găsit nicio urmă a virusului, fie atenuat sau intact. Nu au fost făcute publice niciun fel de date despre femeia care s-a vindecat, scrie Daily Mail, însă specialiştii o descriu ca o femeie "frumoasă, atletică", care are un iubit şi un copil nou-născut, ambii HIV negativi. 

Nu este singurul caz înregistrat 

 

O singură altă persoană a mai trecut printr-o experienţă similară. O femeie de 67 de ani din San Francisco a fost diagnosticată cu HIV în urmă cu 30 de ani. Aceasta se numeşte Loreen Willenberg şi s-a vindecat la fel, fără vreun tratament. 

Cele două femei sunt exemplele unui grup rar de oameni care nu au luat niciodată antiretrovirale, dar care au eliminat complet virusul din organism.  

"Aceste descoperiri, mai ales cu identificarea unui al doilea caz, ne arată că ar putea fi o cale sigură către asigurarea unui tratament pentru oamenii care nu se pot vindeca de la sine. Ne uităm acum la posibilitatea inducerii unei asemenea imunităţi prin vaccinare, cu scopul de a învăţa sistemul imunitar să controleze virusul fără terapie antiretrovirală", a declarat Dr. Yu Xu, de la Spitalul General din Massachussetts. 

Pacienta a fost numită, sugestiv, "pacientul speranţei", pentru că provine dintr-o localitate numită Esperanza, din Argentina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel