Pacienţii oncologici, speranţă de viaţă ridicată faţă de acum 20 de ani. Dr. Mircea Dediu: Luni sau ani câştig în supravieţuire
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash
Dr Mircea Dediu, medic primar Oncologie, Doctor în Științe Medicale și șeful Secției Oncologie Medicală din Centrul Oncologic SANADOR, a afirmat că pacienţii bolnavi de cancer acum au o speranţă de viaţă mult mai mare decât acum 20 de ani, dar şi că un diagnostic oncologic nu poate fi privit ca pe o "condamnare la moarte". 

"De la tumoră la tumoră, beneficiile şi progresele sunt diverse. Dacă luăm iarăşi cele două tumori care nu ofereau decât câteva luni de supravieţuire, în speţă cancerul renal şi melanomul malign, acum discutăm de ani de zile în tratament, câteodată vorbim şi de zece ani de evoluţie fără semne de progresie în stadiu metastazic, pentru melanomul malign spre exemplu.

Sanador

Cancerul de sân, în mod consistent, a beneficiat de medicamente care au ţinte moleculare bine precizate. Cancerul colo-rectal are tratamente care, adăugate peste chimioterapia clasică, aduce luni sau ani de câştig în supravieţuire. De la tumoră la tumoră există beneficii, dar nu sunt uniforme la modul general. Nu putem spune cu cât s-a îmbunătăţit supravieţuirea la modul general al tumorilor", a declarat dr. Mircea Dediu. 

Pacientul cu cancer, condamnat la moarte? 

În urmă cu unul sau două decenii, pacienţii oncologici primeau diagnosticul ca pe o condamnare la moarte. Medicul Mircea Dediu spune că nu este de acord cu astfel de lucruri. 

"Nu sunt de acord cu această expresie, e cam tare. Pentru că multe lucruri ţin de altă sferă de influenţă deasupra noastră. Nu ai de unde să ştii ce se va întâmpla, indiferent cât de pesimist vezi lucrurile"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel