Pacienții care suferă de cancer trebuie să se vaccineze anti-COVID. Dr. Dediu: Trebuie să fie în frunte. Booster-ul s-a recomandat tocmai pentru ei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Oana Pavelescu
WhatsApp
Mircea Dediu recomanda un stil de viață echilibrat / Foto: freepik.com
Mircea Dediu recomanda un stil de viață echilibrat / Foto: freepik.com
Doctorul Mircea Dediu, șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical, chiar de Ziua Mondială a Cancerului, despre ce regim de viață ar trebui să aibă un om care a trecut prin cancer și despre riscurile pacienților oncologici cu COVID-19.

”Recăderile, dacă e să se întâmple, sunt mai frecvente în primii doi-trei ani”, a explicat dr. Dediu, după care a precizat că: ”Desigur, se mai poate întâmpla și la patru, la cinci sau la șase ani. Dar mult, mult mai rar. După cinci ani se considera că problema s-a rezolvat”.

Monitorizarea pe termen lung. Dacă ai trecut pragul de 5 ani, mai trăiești 30-40 de ani. Ce faci, continui să te monitorizezi?

”Este cel mai bine să înțelegi că ai trecut printr-o experiență, că terapiile s-au administrat, dar, după cinci ani, ție îți va reveni principala sarcină. Și aici revin asupra stilului de viață. Măcar după un asemenea episod să nu mai fumezi, vezi ce faci cu greutatea, cu sedentarismul sau alcoolul”, a atras atenția medicul.

Sanador

Citește și: Fumatul nu provoacă doar cancer pulmonar, ci multe alte CANCERE. Dr. Mircea Dediu: Dacă oamenii n-ar mai fuma deloc, numărul de neoplazii s-ar înjumătăţi

Medicul a continuat atrăgând atenția asupra pacientului oncologic în contextul pandemiei generată de SARS-CoV-2: ”Pacientul cu cancer trebuie să se păzească (n.r. de SARS-CoV-2) așa cum o face oricine. Să poarte mască, să nu stea în aglomerație, să se spele pe mâini. Totul făcut cu rigoare. Al doilea lucru, vaccinarea. Îi face mai rău? Nu. Nu are ce să-i facă mai rău, pentru că nu are nicio legătură boala sa și ce face vaccinul. Chiar niciuna! Temerea ar fi că răspunsul imun ar putea fi mai puțin bun față de cel de la o persoană sănătoasă. Deci trebuie făcut (n.r. vaccinul anti-COVID). Booster-ul s-a recomandat tocmai pentru astfel de pacienți. Protecția obținută este categorică în favoarea vaccinării. Toată lumea trebuie să se vaccineze, dar pacienții oncologici trebuie să fie în frunte. Terapiile nu au nicio legătură. Terapiile nu trebuie oprite atunci când te vaccinezi. Se poate face și chimioterapie, și radioterapie și imunoterapie cu schema obișnuită de vaccinare”, a precizat Mircea Dediu.

Despre accesul pacienților la tratament, în contextul în care spitalele au fost prăbușite sub pandemia de COVID, medicul a spus: ”Este o chestiune de organizare care cade în sarcina managementului. Noi, la Sanador, am avut capacitatea de testare, iar pacienții nu-i contaminau pe ceilalți. Făcând acest lucru, testarea PCR, a făcut ca noi să fim mai protejați ca oriunde. Odată ce testarea este negativă poți să vii să faci orice este necesar să faci”, a conchis medicul Mircea Dediu..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel