Pacea nopții informale
Martin Schultz a confirmat astăzi, pentru Antena 3, că documentul agitat de Băsescu la summit-ul de la Bruxelles este un Pact de Coabitare. Ceea ce anunțase De Ce News de vineri, când am aflat despre noaptea informală de miercuri, de la Palatul Cotroceni, în care d-nii Băsescu și Ponta au semnat minuta întâlnirii.
Personal, în afară de reacția absurdă a domnului Ponta - în ciuda celor 70 la sută locuri în Parlament - că dl Băsescu nu îl va numi premier, nu găsesc o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat. Coabitarea între Guvernatorul Băsescu și Guvernul Ponta mi se pare imposibilă, cu sau fără acte de coabitare.
În toată lumea, unul dintre scopurile alegerilor libere și democratice este tocmai disiparea tensiunilor sociale acumulate, a potențialelor stări de conflict ce se acumulează în perioadele de tranziție sau crize economice profunde. În România, alegerile din 9 decembrie nu fac altceva decât să tensioneze și mai mult situația generală.
Pe de o parte, Traian Băsescu. Un personaj orgolios ca el, până acum doi ani un învingător, a fost pus în situația ridicolă, conform propriilor spuse, „să înghită porcul”. Practic, pentru a-și menține scaunul de la Cotroceni, a fost în stare de ultima cedare, aceea de a numi în funcția de prim-ministru un om pe care l-a demonizat în toate felurile. O cedare mai mare decât cea din vară, când - dând dovadă de o lașitate pe care probabil nici chiar el nu și-o bănuia - s-a întors la Cotroceni după negocieri la masa verde, împotriva voinței poporului român. Puterea lui Traian Băsescu este, deocamdată, întreagă. Tot sistemul de represiune se află în continuare la mâna sa . Nu va ezita să-l folosească pentru a-și șterge ziua de luni, 17 decembrie, din biografie.
De partea cealaltă, decizia lui Victor Ponta de a lua UDMR la guvernare - abandonată ulterior - a tensionat la maximum relațiile din USL. Formula de Guvern propusă nu a surprins decât prin mărimea acestuia. Dl Ponta își începe mandatul cu un handicap imens: majoritatea alegătorilor USL au votat pentru îndepărtarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni. Adică, exact a celui cu care dl Ponta a semnat Pactul de Coabitare.
Există o singură modalitate prin care tensiunea socială se poate risipi: creșterea prosperității generale. Credeți însă că lucrul acesta este posibil, judecând după contextul economic general, național și internațional și după calitatea protagoniștilor politici? Nici eu...
V-ați obișnuit să vedeți televiziunile de știri pe galben de Breaking News? Mi-e teamă că așa vor rămâne în continuare, până când nu se va înțelege că nu întâlnirile de taină sunt cele care hotărăsc destinul pe termen lung al unei națiuni.
Pacea politică va dura exact atât cât ține o noapte informală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News