Pacea cu Israelul încă se confruntă cu 'cea mai mare provocare' (Iordania)
Procesul de pace cu Israelul se confruntă în prezent cu 'cea mai mare provocare', a declarat ministrul de externe iordanian Ayman al-Safadi luni, la o zi după restabilirea controlului asupra a două enclave de frontieră împrumutate Israelului în urmă cu 25 de ani, relatează DPA.
'Pacea este o alegere strategică şi vom continua să urmărim obţinerea păcii', a afirmat Ayman al-Safadi într-o conferinţă de presă în capitala iordaniană Amman, în timp ce a subliniat angajamentul regatului faţă de tratatul de pace semnat între cei doi vecini. Cu toate acestea, el a criticat 'măsurile unilaterale ale Israelului care periclitează viabilitatea soluţiei a două state' (israelian şi palestinian n.r.).
'Nu este un secret că procesul de pace trece probabil prin cea mai mare provocare cu care s-a confruntat' până acum, a spus al-Safadi. Duminică, Iordania a preluat controlul asupra celor două enclave al-Bakura şi al-Ghamr, o măsură văzută ca un semn al îngheţării relaţiilor între cele două părţi.
Cunoscute în ebraică ca Naharayim şi Tzofar, ele fuseseră împrumutate Israelului prin tratatul de pace din 1994. Regele Abdullah şi prinţul moştenitor al-Hussein au vizitat Al-Baqura luni, unde 'au fost informaţi despre importanţa istorică, geografică şi strategică a zonei', a declarat curtea regală. Al-Safadi a acuzat asemenea Israelul că nu a implementat acorduri bilaterale, citând exemplul unui proiect de aducţiune de apă de la Marea Roşie la Marea Moartă.
'Israelul a semnat şi s-a angajat să pună în aplicare acest proiect, dar a dat înapoi. Noi respingem aceasta şi este ceva ce afectează relaţiile' bilaterale, a adăugat al-Safadi. Israelul a declarat că discuţiile asupra proiectului de apă sunt oprite până la formarea unui nou guvern, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News