Data publicării:
Pace în Orient? Emiratele Arabe Unite și Israelul semnează un tratat, primul de acest fel dintre cele două țări
În ultima zi a lunii mai, Israelul și Emiratele Arabe Unite au semnat un tratat comercial, primul de acest fel dintre cele două națiuni cu interese opuse.
Israelul și Emiratele Arabe Unite au încheiat marți un acord de liber schimb cu o valoare de mai multe miliarde de dolari, cel mai recent produs al acordului de normalizare al celor două țări din 2020, cunoscut sub numele de Acordurile Abraham. Cu obiectivul declarat de creștere a comerțului bilateral anual peste 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani, acordul comercial este cel mai mare de acest fel, realizat între Israel și orice țară arabă. Acordul acoperă 96% din comerțul dintre cele două țări din Orientul Mijlociu, care anul trecut a ajuns la pragul de 885 de milioane de dolari, potrivit ministrului economiei din Israel.
Pentru a ilustra amploarea comerțului dintre Emiratele Arabe Unite și Israel de când cele două națiuni au stabilit relații de colaborare oficiale în august 2020, valoarea schimburilor a ajuns la de peste două ori volumul comerțului Israelului cu Egiptul în 2021, care a fost de 330 de milioane de dolari, iar Israelul și Egiptul au un acord de pace în vigoare din 1979.
Acordul comercial a fost semnat la Dubai
Ministrul Economiei și Industriei din Israel, Orna Barbivai, și omologul său, ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, Abdulla bin Touq Al Marri, au semnat acordul în Dubai după luni de negocieri. Semnarea a deschis „un nou capitol în istoria Orientului Mijlociu”, a scris ministrul emir al comerțului, Thani Al Zeyoudi, pe Twitter.
„Acordul nostru va accelera dezvoltarea, va crea locuri de muncă și va duce la o nouă eră de pace, stabilitate și prosperitate în regiune.” a adăugat el.
Today we signed a Comprehensive Economic Partnership Agreement with #Israel that builds on the strong foundations laid by the Abraham Accords. It will push the value of our non-oil bilateral trade beyond $10 billion within five years. ???????????????? pic.twitter.com/j5g1Q30eI4
— د. ثاني الزيودي (@ThaniAlZeyoudi) May 31, 2022
Pentru Jon Medved, CEO al platformei de crowdfunding OurCrowd și capitalist de risc pe scena tehnologică din Israel, încrederea între cele două țări este cheia pentru a realiza mai multe investiții.
„Încrederea nu este ceva ce se poate construi într-o lună sau două, dar cred că există o bunăvoință enormă”, i-a spus Medved lui Dan Murphy de la CNBC înainte de semnarea acordului. Firma sa a investit deja în Emiratele Arabe Unite, a adus angajați în Golf și a primit un statut de reglementare de la Abu Dhabi Global Market, o zonă liberă din Emiratele Arabe Unite.
O femeie din Israel, condamnată la moarte în Emirate pentru posesie de droguri
În ciuda bunelor relații de la momentul actual, în aprilie un tribunal din Emiratele Arabe Unite a condamnat o femeie la moarte, după ce a fost găsită vinovată de deținerea a 500 de grame de cocaină. Femeia, numită de presa israeliană drept Fidaa Kiwan, în vârstă de 43 de ani, va face apel sentinței.
Într-o declarație, Ministerul de Externe israelian a transmis: ”Cazul este cunoscut și îl gestionăm prin intermediul serviciului consular și al reprezentanților noștri din Emirate”. Instituția a refuzat să comenteze în continuare.
Presa israeliană a raportat că Kiwan, care deține un studio de fotografie în Haifa, în nordul Israelului, a fost în Dubai pentru activități profesionale în urmă cu aproximativ un an. Ea a fost arestată o săptămână mai târziu, după ce poliția a găsit cocaina în apartamentul în care stătea. Kiwan ar fi susținut că drogurile nu erau ale ei.
Pedepsele cu moartea sunt rareori executate în Emiratele Arabe Unite. Ziv Agmon, un avocat israelian specializat în dreptul emiratean, care nu este implicat în acest caz, a declarat că se așteaptă ca instanțele din Emiratele Arabe Unite să comute pedeapsa. El a adăugat că nu există un acord oficial de repatriere între Emiratele Arabe Unite și Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News