Data actualizării:
Data publicării:

Ozonoterapia - riscuri vs. beneficii. Dr. Mihai Băican, precizări importante: Rezultatele apar după 1-2 ședințe / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Dr. Mihai Băican
Foto: Dr. Mihai Băican
Medicul Mihai Băican a vorbit despre riscurile și beneficiile ozonoterapiei.

Medicul Mihai Băican, specialist în traumatologia sportivă, cu competențe în medicina de urgență, și este specializat în managementul serviciilor de sănătate, managementul medical al sportivilor și ultrasonografie generală, a fost invitat la interviurile DC News, unde a a vorbit despre riscurile și beneficiile ozonoterapiei.

„Indicațiile ozonoterapiei vizează patologia infecțioasă, indiferent că discutăm de virusuri sau bacterii, patologia metabolică, diabetul zaharat, precum și complicațiile acestuia, care în general sunt complicații vasculare la nivelul membrelor, retinei ori rinichilor, sau patologii digestive.

De asemenea, ozonoterapia este un adjuvant foarte bun în patologiile oncologice, pe de o parte pentru a păstra o stare biologică bună și echilibrată a pacientului în timpul tratamentelor specifice și, pe de altă parte, pentru a favoriza penetrarea chimioterapicelor în țesutul tumoral“, a precizat medicul, adăugând că ozonoterapia ajută în „sfera ginecologică și patologia aparatului locomotor, mai ales prin niște infiltrații locale“, a explicat specialistul.

Beneficii pentru pacienții oncologici

Medicul Mihai Băican a precizat că „pacienții oncologici trebuie particularizați de la caz la caz și e nevoie de un consult medical întotdeauna, iar în funcție de asta se face planul terapeutic ce dictează ritmul de administrare și ritmul de ședințe de ozonoterapie“.

„Sunt foarte multe cazuri de pacienți oncologi care apelează la ozonoterapie și ceea ce mi se pare cel mai important, dincolo de anumite cazuri de vindecări spectaculoase, este că avem o constantă în starea de bine a pacientului. Aceștia își recapătă o stare de bine și le crește calitatea vieții, iar acest lucru mi se pare cel mai important în ceea ce privește rezultatele ozonoterapiei pentru pacienții oncologici“, a explicat Mihai Băican.

Ozonoterapia în prevenția bolilor neurodegenerative

„De asemenea, afecțiuni precum anxietatea sau depresia pot fi tratate prin ozonoterapie. Pacienții cu astfel de afecțiuni se pot confrunta, de exemplu, cu fibromialgie, acuzând dureri ce nu pot fi obiectivate. Pentru ei, efectele terapiei sunt foarte bune“, a completat medicul Băican.

„Este, totodată, deosebit de utilă pentru prevenție“

„Pe de o parte vorbim de apariția unor boli, iar pe de altă parte prevenția proceselor ce țin de îmbătrânire. Procesele neurodegenerative sunt marea provocare a societăților vestice, dezvoltate, și, practic, astăzi trăim mai mult, dar nu neapărat și mai bine. Ozonul, pe baza unei întregi serii de studii, și-a dovedit eficacitatea în ceea ce privește prevenția sau ameliorarea acestor afecțiuni, mai ales dacă sunt în fază incipientă.“, a explicat medicul.

„Cel mai pregnant efect este dispariția senzației de brain fog (n.r. ceață cerebrală). Se luminează și se extinde tot ceea ce este în jurul nostru. Acesta este cel mai des efect raportat de pacienți.

Se observă rezultate pozitive după 1-2 ședințe și nu e nevoie să așteptăm 10 ședințe pentru rezultate. Efectele se amplifică pe măsură ce avansăm numărul de ședințe.“, a punctat medicul Băican.

Riscurile ozonoterapiei

În ceea ce privește riscurile tratamentului cu ozon, medicul Mihai Băican a spus că din punct de vedere al tehnicii acestea sunt aproape depășite, iar din punct de vedere al tratamentului propriu-zis, cohorta celor vulnerabili este extrem de redusă.

„Ozonoterapia este extrem de sigură, are un număr extrem de redus de efecte adverse, iar în general acestea țin de tehnică și nu te procedură în sine. Acest lucru a fost foarte mult ameliorat, pentru că avem generatoare de ozon, iar kit-urile folosite sunt extrem de atent studiate și produse pentru a nu mai apărea probleme“, a spus dr. Băican.

„Din punct de vedere medical există o singură contraindicație majoră, o boală gravă de coagulare ce se numește favism. E o boală extrem de rară în România și de obicei cunoaștem acești pacienți“, a precizat medicul.

Mihai Băican a precizat că este foarte important ca tratamentul cu ozonoterapie să înceapă „întotdeauna cu un consult“. 

„Trebuie evaluată starea generală de sănătate a pacientului, istoricul medical al acestuia, plus un set de analize recente, iar cu toate aceste date trecem mai departe și aplicăm terapia.“, a spus specialistul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel