Oxfam: Foametea extremă s-a accentuat în țările expuse dezastrelor climatice
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Marcos Paulo Prado)
Sursă foto: Unsplash (Marcos Paulo Prado)
Fenomenul ”foamei extreme” a devenit din ce în ce mai pregnant în națiunile afectate de dezastrele climatice. 

Fenomenul "foamei extreme" afectează de peste două ori mai mulţi oameni în ţările cele mai expuse la catastrofe climatice comparativ cu acum şase ani, atenţionează vineri organizaţia non-guvernamentală Oxfam, care face apel la statele industrializate să-şi reducă masiv emisiile de gaz cu efect de seră şi să repare pagubele create deja, relatează AFP şi dpa.

Din 2016 încoace, foamea extremă a crescut cu 123% în zece ţări - Somalia, Haiti, Djibouti, Kenya, Niger, Afganistan, Guatemala, Madagascar, Burkina Faso şi Zimbabwe -, unde în total 48 de milioane de oameni suferă de insecuritate alimentară extremă şi au nevoie de ajutor de urgenţă pentru a supravieţui, subliniază Oxfam în raportul său.

Dintre aceştia, 18 milioane sunt consideraţi a fi în pragul foametei.

Deşi conflictele şi crizele economice rămân motivele principale ale acestei situaţii, "fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai numeroase şi violente reduc la rândul lor capacitatea populaţiilor sărace de a combate foamea şi a face faţă şocurilor", avertizează autorii raportului.

Somalia, un exemplu negativ în răspunsul urgențelor climatice



Somalia, de exemplu, una dintre ţările cel mai puţin pregătite să răspundă urgenţelor climatice, se confruntă cu cea mai gravă secetă din istoria sa, un milion de oameni fiind nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele. În Guatemala, lipsa de apă a determinat pierderea a 80% din recolta de porumb şi a decimat plantaţiile de cafea, împingând numeroşi locuitori să plece din ţară.

Oxfam notează că cele zece ţări cele mai vulnerabile sunt responsabile împreună de numai 0,13% din emisiile globale de carbon, în timp ce ţările industrializate şi mai ales cele din G20 "sunt responsabile de peste trei sferturi" din aceste emisii.

Faptul că ţările cel mai puţin responsabile de criza climatică sunt cele care suferă cel mai mult din cauza ei constituie "o dovadă flagrantă a inegalităţilor mondiale", insistă ONG-ul, care a calculat şi că "în mai puţin de 18 zile profiturile companiilor care folosesc energii fosile ar ajunge pentru finanţarea integrală a apelurilor umanitare ale ONU pe 2022", adică 49 de miliarde de dolari.

Oxfam îi îndeamnă pe liderii mondiali ca, în cadrul Adunării generale a ONU pe 2022, care a început marţi, şi a reuniunii COP27, care are loc în noiembrie, să se angajeze la o reducere masivă a emisiilor şi să le "ofere ţărilor cele mai afectate o compensaţie pentru prejudiciile" pe care le suportă.

Anularea datoriei acestor state vulnerabile le-ar permite şi să investească în lupta împotriva urgenţelor climatice, mai menţionează Oxfam.

Iarna nucleară ar omorî 5 miliarde de oameni

Studiul publicat în 15 august în jurnalul Nature Food arată că un conflict real ar genera incendii pe porţiuni vaste ale Terrei, care pot aduce în atmosfera planetei peste 150 de milioane de tone de cenuşă, fapt care va duce la distrugerea culturilor agricole pe întreg globul, rezultând o reducere de aproximativ 90% a producţiei mondiale de calorii.

Din cele aproximativ 12.705 de focoase nucleare existente în lume, Rusia dispune de 5.977 iar SUA de 5.428, conform ultimului raport al International Peace Research Institute din Stockholm. Pe locul trei în clasamentul arsenalelor nucleare se află China, cu 350. India şi Pakistan dispun de 160 şi respectiv 165 de focoase. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel