Data publicării:

OUG retrase de la publicare. Turcan: Soluţia ca să nu ajungem la un blocaj

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Raluca Turcan, vicepremier interimar, a oferit câteva explicații legate de nepublicarea în Monitorul Oficial a unor ordonanțe de urgență aprobate în ultima ședință a Guvernului Ludovic 1.

Vicepremierul interimar Raluca Turcan a declarat, joi, că din cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în ultima şedinţă înainte de demiterea Guvernului, 18 au fost publicate în Monitorul Oficial şi mai sunt încă două care aşteaptă publicarea, menţionând că ordonanţele care se referă la fondurile europene au fost retrase pentru a nu lăsa Comisiei Europene nici cea mai mică suspiciune că acestea ar avea "ceva slăbiciuni".

"Din cele 25 de ordonanţe de urgenţă, dacă nu mă înşel, mai există două care trebuie publicate. Deci, au fost publicate 18 şi încă două aşteaptă", a precizat Turcan la Digi24.

Motive pentru retragerea Ordonanțelor

Potrivit acesteia, au existat două motive pentru retragerea de la publicare a ordonanţelor de urgenţă referitoare la fondurile europene.

"Două au fost motivele care au stat la baza deciziei premierului de a nu mai publica aceste ordonanţe în Monitorul Oficial. (...) Pe fonduri europene au fost nişte ordonanţe extrem de importante, care creau arhitectura instituţională pentru folosirea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar, astfel încât la 1 ianuarie 2021 să putem intra deja cu proiecte pregătite pentru a valorifica fiecare euro pus la dispoziţie de Comisia Europeană. Aceste ordonanţe au fost adoptate (...) cu rezerva însuşirii tuturor avizelor de la Comisia juridică şi de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor. La avizul de la Ministerul Justiţiei existau nişte prevederi pentru aceste ordonanţe care ar fi trebuit să conducă la alte ordonanţe de urgenţă, ceea ce un guvern demis nu mai poate face şi atunci, soluţia ca să nu ajungem la un blocaj în aplicarea acestor ordonanţe de urgenţă va fi ceea ce se poate face prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru, să mergem în continuare cu Guvernul interimar şi să intrăm în Parlament cu un proiect de lege iniţiat de către Partidul Naţional Liberal care să reglementeze toate aspectele", a explicat Turcan.

S-a creat un context negativ

Ea a adăugat că Guvernul Orban nu a dorit să lase Comisiei Europene "nici cea mai mică suspiciune" că ordonanţele ar avea "ceva slăbiciuni".

"Al doilea motiv care a stat la baza acestei decizii de a nu le publica a fost acela că s-a creat acest context negativ care dăunează foarte mult credibilităţii României în raport cu Comisia Europeană, iar Guvernul Orban a fost mult prea serios în toate negocierile pe care le-a avut cu Comisia Europeană pentru a lăsa şi cea mai mică suspiciune cum că aceste ordonanţe de urgenţă ar avea ceva slăbiciuni. În consecinţă, am transmis Comisiei Europene faptul că vom intra cu un proiect de lege pentru a nu exista nici cea mai mică suspiciune şi care să fie finalizat în dezbatere parlamentară, sper eu în procedură de urgenţă, făcând apel la responsabilitatea în faţa partenerilor externi, finanţatori, în momentul de faţă, ai României prin fondurile europene şi ce putem să facem să intrăm cu măsuri directe de execuţie prin hotărâre de guvern sau ordin de ministru", a mai spus Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel