Data publicării:

OUG privind drepturile la pensie ale funcționarilor UE. Sesiune extraordinară la Senat

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
OUG privind drepturile la pensie ale funcționarilor UE. Sesiune extraordinară la Senat / Foto: Facebook Senatul României
OUG privind drepturile la pensie ale funcționarilor UE. Sesiune extraordinară la Senat / Foto: Facebook Senatul României

Biroul permanent al Senatului va convoca plenul în sesiune extraordinară pentru OUG referitoare la drepturile la pensie ale funcționarilor UE.

Biroul permanent al Senatului va convoca, marţi, plenul în sesiune extraordinară pentru o informare privind adoptarea de către Guvern, pe 11 august, în vacanţă parlamentară, a trei ordonanţe de urgenţă referitoare la transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor Uniunii Europene, la echivalarea funcţiei de inspector social şi la angajarea prin concurs a personalului necesar implementării proiectelor finanţate din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat, transmite Agerpres.

Ce prevede OUG



Senatul este prima cameră sesizată pentru proiectele de lege privind aprobarea OUG 85/2021 care modifică Ordonanţa 52/1999 privind angajarea personalului necesar implementării proiectelor finanţate din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat, aprobarea OUG 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene şi OUG 87/2021 prin care se reglementează echivalarea funcţiei publice specifice de inspector social cu funcţia publică generală de inspector, fiind stabilite şi gradele profesionale pe care este structurată.

Ce prevede Constituția



Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. 

Pensii facultative. Activele fondurilor sunt în creștere în 2021

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 3,24 miliarde de lei, la 30 iunie 2021, în creştere cu 24,2% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citate de Agerpres.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 1,96 miliarde de lei, respectiv 60,59%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 889,395 milioane de lei (27,44%). Depozitele bancare se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 108,195 milioane de lei, respectiv 3,34% din totalul activelor. Găsești mai multe detalii despre pensiile facultative AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel