OUG alegeri parlamentare anticipate, publicată în Monitorul Oficial: Prevederi explozive!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ștampilă de vot
Ștampilă de vot
Ordonanța de Urgență care reglementează alegerile anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial. 

OUG a fost publicată în această seară în Monitorul Oficial. 

Ordonanța de Urgență se bazează pe argumente precum ”criza politică actuală și impactul negativ al acesteia asupra activității Parlamentului și a Guvernului”. 

OUG prevede că votarea în țară, în cazul anticipatelor, se va desfășura într-o singură zi, duminica, iar în diaspora de-a lungul a trei zile - vineri, sâmbătă, duminică. 

Conform noilor prevederi, alegerile parlamentare anticipate se desfășoară ”în cadrul perioadei de trei luni” de la data dizolvării Parlamentului. ”În cel mult cinci zile de la data dizolvării Parlamentului”, se stabilesc data votării alegerilor parlamentare anticipate, calendarul activităților electorale și cheltuielile și tot în cel mult cinci zile sunt alocate fondurile necesare. Conform OUG, ”data alegerilor parlamentare anticipate se stabilește cu cel puțin 50 de zile înainte”. 

Candidaturile, în schimb, în cazul alegerilor anticipate vor putea fi admise sau respinse, până cel târziu cu 25 de zile înainte de momentul votului. 

Cine va putea vota pe alte liste


Cu privire la vot și unde vom avea dreptul de a vota, la articolul 51, alineatul 2, scrie că vor putea vota pe liste suplimentare din secțiile de votare:

- alegătorii care se prezintă la vot și fac dovada că au domiciliul pe raza secției de votare respectivă, chiar dacă nu sunt înscriși în listele electorale permanente ale secției respective. 

- alegătorii care, în ziua votării, se află în altă unitate administrativ-teritorială sau subdiviziune administrativ-teritorială decât cea unde-și au domiciliul, precum și românii cu domiciliu în străinătate, dar care în ziua votării vor fi în țară. 

Articolul 84 mai prevede că alegătorul, dacă se află în orașul de reședință, este obligat să voteze la secția de votare stabilită pentru domiciliul său, dar, dacă se află oriunde altundeva în țară, poate vota la orice secție. De asemenea, și cei cu domiciliul în străinătate, dacă vor veni în țară în ziua votului, vor putea vota la orice secție din România. 

Ca și-n cazul prezidențialelor, se prelungește timpul de vot, dacă la ora 21:00, ora închiderii secțiilor, se mai află votanți în secția de votare sau la rând, dar nu mai târziu de 23:59. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel