OUG Legile Justiției. Augustin Zegrean: Lucrurile nu sunt atât de îngrozitoare
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Ordonanța de Urgență pe Legile Justiției a dat naștere multor controverse. Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a vorbit despre modificările aduse. 

Augustin Zegrean a intervenit la Realitatea Tv, unde a explicat câteva dintre aspectele controversate ale ordonanței promovate de ministrul Tudorel Toader:

”Mereu se întâmplă asta la noi. Se dă o lege și toată lumea stă cu gura căscată nu știe ce să facă cu ea, cum se aplică, ce să înțeleagă din lege...”, a spus Augustin Zegrean la Realitatea TV. 

”Eu cred că lucrurile nu sunt atât de îngrozitoare cum se prezintă ele în diverse medii, pentru că este cert că legea nu dispune pentru viitor. Numai legea penală poate și aplicată retroactiv. Aceasta nu este o lege penală, ci este o lege de organizare, civilă. Legea nu se aplică pentru cei care la data la care au ocupat funcții și au îndeplinit condițiile legale. Unii procurori au fost promovați pe bază de interviu, alții prin detașare. La cei detașați nu ai ce să faci. Când intră în vigoare ordonanța, le încetează detașarea. Ceilalți unde să plece? Cei care au fost promovați pe bază de interviu nu mai au posturi rezervate la vechiul loc de muncă. Atunci ar trebui să plece acasă, ori acest lucru este inadmisibil! Este de neimaginat”, a mai spus Zegrean.

Aspectul de neconstituționalitate

”Dacă citești legile cu bună credință, nu poți să spui că totul va începe de la zero. Deși e un articol 7 în ordonanță care acolo te împinge. Pentru că spune că trebuie să îndeplinească condițiile și cei care sunt astăzi în funcție. Ceea ce nu e în regulă deloc. Aici apare aspectul de neconstituționalitate a ordonanței. (...) Legea trebuie să fie pusă în acord cu Constituția. Și cine poate să facă acest lucru? Curtea Constituțională și Parlamentul. Parlamentul poate să ia în discuție astăzi ordonanța și s-o repare, să o respingă sau să o mențină”, a mai spus fostul jdecător constituțional.

”Dacă procurorii vor fi 'trimiși acasă' vor da în judecată pe cale civilă, vor sesiza CCR ș.a.m.d. Dosarele în lucru vor fi preluate de alții. Nu asta este marea spaimă, cine va face dosarele! Ci, eu cred că, după cum artă lucrurile, se vrea desființarea DNA-ului!”, și-a încheiat intervenția Augustin Zegrean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel