OUG energie. Ciucă: S-a înțeles greșit/ video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe clarificări asupra controverselor stârnite de OUG pe energie.

Întrebat de ce a fost scăzut plafonul maxim, prin OUG, Nicolae Ciucă a răspuns că:

„E o întrebare foarte bună. Măsurile luate prin ordonanță au un obiectiv foarte clar - protejarea cetățenilor și a economiei. S-a dezbătut faptul că românii vor fi afectați... nu este adevărat. Am menținut prețul pe care îl va plăti fiecare cetățean, în conformitate cu consumul, pe pragurile care au fost stabilite pe OUG 27 și al doilea prag, pentru care avem un cost de 0,80 lei, pe segmentul de consum între 100 și 300 kW, a rămas același, cu specificația că, în conformitate cu normele europene, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a micșorat acel prag de 15% din numărul de kW. Practic, oamenii vor plăti la fel cu specificația că, probabil, cei care depășesc 255 kW, până la nivelul acela vor plăti cuantumul despre care am vorbit.

„S-a înțeles oarecum greșit și pentru IMM-uri, pentru că s-a interpretat că se scoate din cuantumul kW consumați acel procent de 15%. Discutăm despre o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kW, în comparație cu cel similar lunii din anul anterior. Deci nu este vorba despre consumul de acum. Dacă anul trecut au consumat, să zicem, 100 kW, anul acesta îi vor fi compensați 85 kW. Este o măsură prin care se dorește limitarea risipei de energie, pentru că s-ar fi putut ajunge să nu mai ținem cont de cât de mult consumăm, pentru că se compensează de la stat.” 

Întrebat dacă va economisi energia în locuința sa, premierul Ciucă a declarat: „Absolut! Am pus becuri economice și panouri.”

Comisia Europeană crede că plafonarea preţurilor la energie va duce la diminuarea inflaţiei în 2023

Inflaţia în Europa ar trebui să se modereze în 2023 dacă măsurile luate pentru a plafona preţurile la petrolul şi gazele naturale ruseşti se vor dovedi eficiente, a declarat sâmbătă comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Bloomberg.

Prezent la forumul Ambrosetti, organizat la Cernobbio, Italia, Paolo Gentiloni s-a declarat încrezător că iniţiativele adoptate în paralel de G7 (principalele ţări industrializate) şi Comisia Europeană vor reduce, treptat, inflaţia.

Potrivit comisarului european, explozia preţurilor la energie a avut o contribuţie de aproximativ 40% la recentele creşteri ale preţurilor de consum din Europa, mai mult decât în cazul SUA.

"Desigur, nu spun că va reveni la nivelul la care era în urmă cu doi ani, dar va atinge un punct maxim şi după aceea va începe să scadă, posibil în anul următor", a spus Paolo Gentiloni, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Analiza lui Gentiloni este similară cu cea rezultată în urma unui sondaj efectuat de Banca Centrală Europeană în rândul profesioniştilor care realizează prognoze şi conform căreia inflaţia în zona euro va scădea puternic în 2023 şi va continua să scadă în 2024.

Vineri, Miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) au căzut de acord asupra unui plan care vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie.

Comisarul Gentiloni, care în perioada 2016-2018 a fost prim-ministrul Italiei, a mai spus că Europa ar putea face mai mult pentru a reduce criza energetică prin concentrarea pe achiziţiile comune, o măsură pe care a descris-o ca fiind un "pas înainte crucial". Cu toate acestea, Gentiloni a recunoscut că o strategie comună pentru achiziţiile de energie "nu este un lucru uşor pentru că petrolul şi gazele nu sunt precum vaccinurile. Ai contracte pe termen lung în derulare în diferite state membre, este vorba de diferite mari companii".

Începând de vineri şi până duminică, la Cernobbio, pe malul Lacului Como din nordul Italiei, are loc Forumul Ambrosetti, o conferinţă organizată în mod tradiţional la sfârşitul verii şi care aduce laolaltă elita politică, economică şi financiară pentru a discuta provocările globale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel