Data publicării:
OUG 13. O parte din dosar, retrimisă la DNA
Procurorii Parchetului General au hotărât ca o parte a dosarului privind OUG 13 să fie disjunsă şi retrimisă la DNA, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Iniţial, dosarul privind modul în care Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13 a fost deschis de DNA, însă procurorii anticorupţie au clasat în luna februarie 2017 o parte din dosar, iar restul a fost declinat la Parchetul General. DNA susţinea că are indicii că unele avize pentru adoptarea OUG 13/2017 au fost distruse ori sustrase la Ministerul Justiţiei, iar alte documente au fost plăsmuite.
Parchetul General a anunţat luni că a clasat dosarul OUG 13, în ceea ce priveşte infracţiunile de prezentare cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual. Pe de altă parte, surse judiciare au declarat pentru Agerpres că Parchetul General a disjuns din nou dosarul şi a retrimis la DNA o parte referitoare la săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului.
În motivarea clasării dosarului, Parchetul General aduce ca argumente pasaje din decizia luată de Curtea Constituţională cu privire la OUG 13/2017. Astfel, CCR a decis că 'circumstanţele adoptării actului normativ, luările de poziţie publice contradictorii ale ministrului Justiţiei şi ale prim-ministrului, urmate de decizia adoptării OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, constituie, în mod evident, aspecte privind legalitatea şi oportunitatea adoptării actului criticat, care nu pot intra în sfera de competenţă a procurorilor, respectiv nu pot face obiectul activităţii de cercetare penală'.
Amintim că, pe 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13, prin care erau aduse mai multe modificări Codurilor penale, printre care şi stabilirea unui prag de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În urma protestelor masive din Bucureşti şi din ţară, OUG 13 a fost abrogată printr-o altă ordonanţă de urgenţă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News