Data actualizării:
Data publicării:

OUG 114/2018. Pirtea (PNL): Efecte nebănuite asupra economiei

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Marilen Pirtea, a vorbit despre tema Ordonanței 114/2018, cunoscută ca ”Taxa pe viciu”, și efectele sale asupra economiei.

"Populismul disperat este vizibil în toate capitolele Ordonanței 114, cunoscută ca Ordonanța "Taxei pe viciu", adoptată în grabă de Guvernul PSD-ALDE, la finalul lunii trecute. Fără să verifice în niciun fel posibilele efecte economice ale acestei decizii guvernamentale, care face trimitere la multe domenii ale vieții economice, Ordonanța a început să producă rezultate negative în cascadă, mai ales prin indicii declinului bursier, prin indicii cotațiilor acțiunilor bancare și ai funcționării sistemului energetic. Într-un termen foarte scurt de la adoptare, economia reală a început să transmită semnale negative deosebit de clare asupra greșelilor de abordare, dar și tehnice, ale acestei măsuri luate de Guvern. Mai ține doar de timpul de reacție publică a unei mase critice a operatorilor economici și a societății în general pentru ca să devină evident și pentru Guvern că este inevitabilă abrogarea aceastei măsuri populiste și pripite, pentru ca efectele negative pe care le generează să nu afecteze iremediabil sănătatea economică a României. PNL va cere de urgență în Parlament exprimarea unui vot de respingere a Ordonanței 114", consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Care sunt efectele

"Impactul negativ al Ordonanței 114 este multipul. Sunt afectate domenii esențiale, precum securitatea energetică, sectorul bancar, industria de telecomunicații, stabilitatea pe termen lung a acumulărilor persoanelor fizice în fondurile private de pensii, funcționarea industriei construcțiilor, dobânzile titlurilor de stat, iar acestea sunt doar efectele primului val de consecințe economice negative produse prin Ordonanța 114", subliniază liberalul Marilen Pirtea.

În privința efectelor din domeniul pieței de energie, introducerea impozitului pe cifra de afaceri a operatorilor din domeniul energetic va crea efecte în cascadă, concretizate în scumpiri ale serviciilor pentru consumatori. Impactul la bursă, resimțit încă din prima zi de după adoptarea Ordonanței, s-a îndreptat asupra principalelor companii din domeniul energetic, în cote alarmante: indicele BET – NG a scăzut cu 9,75%, respectiv Romgaz cu 8,57%, Transgaz cu 4,22%, OMV-Petrom cu 9,22% și Conpet cu 4,70%.

Mai mult, însă, anunțarea din partea consilierului Darius Vâlcov a faptului că taxa pe active va fi plătită trimestrial (de 4 ori câte 0,3% din total active) a generat imediat reculul acțiunilor Băncii Transilvania încă 9% și ale BRD cu 6%, operatori bancari strategici.

Efectele în lanț ale scumpirilor din energie se vor reflecta în scumpirea creditelor atât pentru gospodării, cât și pentru companii, în scumpirea finanțării pentru creditele guvernamentale, și chiar și în nerealizarea investițiilor, din cauza scumpirii capitalului.

În piața energetică, consecințele majore se vor vedea în sectorul gazelor naturale, unde înghețarea prețului va conduce la previzibilele renunțări la investițiile din exploatațiile off shore și on shore, care vor deveni nerentabile (pentru acest preț pe MWh, blocat la nivelul de 68 lei pe MWh). În aceste condiții, independența energetică a România va avea de suferit.

În sistemul bancar, impozitul asupra activului bancar va produce efecte catastrofale asupra economiei românești, prin reducerea creditării și prin dezintermedierea financiară. Profitabilitatea băncilor va scădea și, implicit, dividendele acționarilor se vor diminua. Suportatorii măsurii rămân tot consumatorii de credite, băncile introducând aceste costuri în dobânzi și comisioane.

În piața strategică a telecomunicațiilor, modificările pregătite prin Ordonanța 114 vor afecta iremediabil dezvoltarea economiei digitale și interesele utilizatorilor pe termen lung, aceștia fiind cei care vor suporta creșterile de costuri prin majorări de tarife. Ca un efect suplimentar, introducerea impozitului pe cifra de afaceri, aferentă comunicațiilor mobile din generațiile 2, 3 și 5, va conduce la scăderea investițiilor în infrastructura specifică domeniului.

Impact major

Impactul Ordonanței 114 asupra funcționării Pilonului II de pensii va însemna dificultăți semnificative pentru funcționarea fondurilor private, putându-se ajunge chiar la ieșirea acestora de pe piața românească. Introducerea prin Ordonanță a opțiunii contributorilor de a-și retrage cotizațiile după o perioadă de numai 5 ani (aplicabilă pentru cea mai mare parte a contributorilor) va conduce la retragerea masivă a acestor fonduri. Valoarea totală a contribuțiilor în discuție este de peste 10 miliarde de euro, iar retragerea acestor fonduri acumulate va periclita semnificativ șansele asiguraților de a beneficia de pensii decente peste un orizont de 20 de ani, atunci când piața forței de muncă va fi grav dezechilibrată. Având în vedere că sistemul pensiilor private a fost lovit din 2 direcții (pe de-o parte de majorarea capitalului social al asiguratorilor, ceea ce presupune indisponibilizarea unor sume ce puteau fi investite, și, pe de altă parte, de plafonarea veniturilor prin limitarea comisioanelor), este foarte posibil ca fondurile private să se retragă din România, cu efecte catastrofale economice și sociale.

VEZI ȘI: Claudia Țapardel: „Ce urmează să ceară Iohannis miniştrilor propuşi"

Și titlurile de stat vor fi afectate prin aplicarea Ordonanței 114, rata curentă a dobânzii depășind deja 5%, deja cea mai ridicată rată din UE, rezultat imediat ce va crea condițiile pentru noi presiuni bugetare și noi creșteri ale ROBOR (băncile fiind presate astfel să ceară dobânzi mai mari gospodăriilor și companiilor).

Efectele de pe Bursă ale aplicării Ordonanței 114 sunt imediate și semnificative, cu scăderi care nu au mai fost recuperate, doar în 19 decembrie, spre exemplu, de pe Bursa de Valori din București "dispărând" 6 miliarde de lei din capitalizarea bursieră, cea mai mare scădere zilnică din ultimii 10 ani.

"Sub pretextul unor așa-zis necesare reașezări de praguri de impozitare și măriri ale contribuțiilor, aplicate mai multor categorii de contribuabili mari, Guvernul a decis aplicarea unor taxe împovărătoare pentru companiile mari, bănci, operatori de gaze, companii de asigurări și de telecomunicații, fără să ofere siguranța unor estimări corecte ale efectelor prin studii de impact. Hazardul economic în care guvernul PSD-ALDE a împins economia românească va produce consecințe multiple pentru toți cetățenii, mai ales pentru salariați, care se vor traduce în scăderea standardelor de viață atât pe termen scurt, dar și pe un orizont de termen mediu și lung, un ansamblu de consecințe care vor conduce România către recesiune", subliniază liberalul Marilen Pirtea.

VEZI ȘI:  Condiționare fonduri europene. Cristea, europarlamentar PSD, semnal de alarmă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel